Rozhovor z časopisu ACRES USA s Dr. Natashou Campbell-McBride, autorkou knihy Gut And Psychology Diet (GAPS) mluví o terapeutické dietě GAPS a všem co k ní patří.
Rozhovor byl publikovaný v dubnu 2016, není to tedy žádná novinka.
Již vloni ho pro vás přeložila Kája, která si v této době nepřeje být označena a text upravila úžasná Jana Hammond, která po mě poctivě opravuje všechny moje texty, a umí je přepsat krásně česky, protože rozumí, co v té mojí poloviční češtině chci říct. Holky moc děkuju oběma!
Článek je fantastickým shrnutím GAPS diety a než se dočkáte českého překladu GUT AND PSYCHOLOGY SYNDROME, nastíní vám, o čem to vlastně celé je.
Dr. Natasha mluví o epigenetice, střevním mikrobiomu, cholesterolu, rakovině. Zmiňuje diabetes prvního i druhého typu, autismu a v jednoduchosti nastíní, jak celý protokol funguje.
Pokud jste tedy o GAPS dietě slyšeli, ale nevíte, kde začít, doporučuji tento rozhovor.
Uvařte si čaj nebo nalijte vývar a začtěte se.
Léčba těla a mysli skrze střevo
Start: Nutričně bohatá strava
ACRES USA.Mnoho lidí se spoléhá na výživové doplňky jako na první věc při prevenci zdravotních problémů. Naproti tomu vy zdůrazňujete, aby se lidé starali o střevní flóru jídlem. Proč je to váš výchozí bod?
CAMPBELL-MCBRIDE. Když Matka příroda navrhla lidské tělo, nebylo v úmyslu, abychom získávali naši výživu z doplňků. Všechny živiny by se měly dostat do našich těl ruku v ruce s dalšími živinami. Pouze v této podobě je může tělo správně používat. Žádná pilulka nemůže toto poskytnout – pouze potraviny mohou.
ACRES USA.Používáte analogii mezi lidským tělem a naší střevní flórou a rostlinami.
CAMPBELL-MCBRIDE.Kořenový systém rostliny v půdě má přibližně stejnou velikost jako rostlina nad zemí. Pokud není půda kolem kořenů zdravá, pak rostlina neprospívá. Když se podíváme na střevní stěnu lidského zažívacího systému pod elektronovým mikroskopem, uvidíme velmi podobný obraz. Absorpční povrch střeva má prstovité výčnělky nazývané klky. Každý klk má dlouhé, tenké, vláknité chloupky nazývané mikroklky. To jsou kořeny našeho zdraví a nacházejí se ve vlastní půdě, kterou je naše střevní flóra. Nedávný výzkum ukázal, že asi 90 % všech buněk a genetického materiálu v lidském těle je naše střevní flóra. Pokud je tato „půda“ nezdravá, otrávená antibiotiky nebo jinými chemikáliemi, pak jsou vaše kořeny zdraví nemocné. Výsledkem je, že vaše tělo nemůže být zdravé.
ACRES USA.Co je v lidské střevní flóře?
CAMPBELL-MCBRIDE. Zdravá střeva jsou ovládána prospěšnými mikroby. Plní nám životně důležité funkce, které se odehrávají daleko za hranicí samotného střeva. Ovládají velkou skupinu oportunních a patogenních mikrobů, které jsou schopné způsobit onemocnění. Naše prospěšné bakterie jsou velmi zranitelné vůči antibiotikům; jsou antibiotiky vyhlazeny, a to umožňuje patogenům rozmnožit se a přerůst a způsobit potíže. Od jednoho užívání antibiotik k druhému máme stále méně a méně užitečných skupin mikrobů a stále více patogenních. V takový moment se lidem rozvíjejí nemoci
ACRES USA.Způsob, jakým dnes jíme, je jen málo podobný způsobu, jakým se živili naši předkové. Jak to, co jíme, ovlivňuje naši komunitu střevních organismů?
CAMPBELL-MCBRIDE.Nic nemá silnější moc ovlivnit vaše zdraví než jídlo, které jíte! Každé malé množství jídla, které spolkneme, mění v našem těle všechno, včetně složení naší střevní flóry. Po tisíciletí byl úkol žen pečovat o zdraví rodiny. Jak to dělaly? Prostřednictvím jídla. Ženy měly posvátné znalosti o tom, jaké potraviny jsou dobré pro určité zdravotní problémy a situace v životě a tyto poznatky byly předávány matkou dceři, babičkou vnučce. Ale od vytvoření potravinářského průmyslu, se ženy vzdaly své posvátné moci starat se o zdraví svých rodin. Samozřejmě, cílem potravinářského průmyslu je zisk, ne zdraví vaší rodiny. Toto odvětví změnilo všechny naše recepty a vytvořilo spoustu zpracovaných věcí, které pěkně zabalí a nazývají „jídlo“. Výsledkem je neustálý pokles zdraví lidí. Převážná část zpracovaných „potravin“ jsou zpracované sacharidy – věci vyrobené z mouky, cukru, sóji, rostlinných olejů a chemikálií. Jsou to znečišťující látky, s nimiž se vaše tělo musí vyrovnávat. Vůbec vás nevyživí, krmí patogenní bakterie, mění rovnováhu střevní flóry a vytváří půdu pro choroby.
Jak funguje střevní flóra
ACRES USA. V jakých částech našeho střeva žije naše střevní flóra a jaká je její fyziologická funkce?
CAMPBELL-MCBRIDE. Střevní flóra kolonizuje celý trávicí trakt, od vašich rtů až po konec. Žaludek produkuje kyselinu chlorovodíkovou, což vytváří velmi nepříznivé prostředí pro mikroby. Výsledkem je, že zdravý žaludek má velmi nízkou populaci mikrobů. Pokud lidé užívají příliš mnoho léků, jako jsou léky proti bolesti, protizánětlivé léky a antibiotika, může se poškodit schopnost žaludku produkovat kyselinu a v její stěně se uhnízdí mikroby. To způsobuje gastritidu, reflux, pálení žáhy, říhání a nesprávné trávení. Pak lidé začnou užívat antacidy (pozn. překladatele léky na pálení žáhy), aby se vypořádali s poruchou trávení, které ještě více poškozují jejich produkci žaludeční kyseliny, čímž se celá situace zhoršuje. Pokud půjdeme níže trávicím systémem, dvanácterník a zbytek tenkého střeva mají poměrně bohatou populaci mikrobů, převládat by měla skupina laktobacilů. Zde dochází k absorpci jídla z největší části. Následně se dostaneme do tlustého střeva, které obsahuje nejvíce střevní flóry; je to náš lidský ekvivalent bachoru býložravců. Ona to vlastně není kráva, která natráví trávu; jsou to její bakterie, které ji natráví. Tyto bakterie rozkládají rostliny a přeměňují asi 70 procent na velmi nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem – takže býložravci jsou ve skutečnosti na stravě s velmi vysokým obsahem tuku! Totéž se děje v lidském střevě, pokud má zdravou střevní flóru. Mikrobi rozkládají rostlinnou hmotu na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které nás vyživují mezi jídly a během noci.
ACRES USA.Takže, kde jsou absorbovány bílkoviny a aminokyseliny (pozn. překladatele základní stavební složky bílkovin)?
CAMPBELL-MCBRIDE.Jsou tráveny v žaludku a vstřebává je tenké střevo. Bílkoviny, které náš žaludek může trávit, jsou všechny živočišného původu: z masa, ryb, vajec a mléčných výrobků. Rostlinné bílkoviny jsou pro lidský žaludek nestravitelné a obecně se nevstřebají. Vegetariáni si musí toto uvědomit.
ACRES USA.Jak narušení střevní flóry způsobuje potravinové alergie a podvýživu?
CAMPBELL-MCBRIDE.Absorpční plocha našeho tenkého střeva je lemována skvělými buňkami nazývanými enterocyty, které žijí pouze několik dní. Narodí se v dolní části klků a cestují nahoru po klku, zatímco tráví a pohlcují jídlo a stávají se vyspělými. Když se dostanou na špičku klku, jsou opotřebení a zemřou. Jsou nahrazeny nově narozenými enterocyty, které se tlačí ze spodní části klku. Tímto způsobem se střevní stěna stále obnovuje. Absorpční proces je velmi akční. Poté, co jsou potraviny řádně natráveny, enterocyty jídlo pohltí a analyzují ho. Je to bezpečné? Je to správná forma? Pokud ano, uvolní strávené potraviny do krevního oběhu. Nic se nesmí dostat mezi tyto buňky; vytvářejí něco jako lepidlo, které je velmi těsně spojuje a tím uzavírá střevní stěnu. Naše střevní flóra reguluje celý proces narození enterocytů, migraci na klcích a plnění jejich funkcí. Když se střevní flóra stane abnormální, enterocyty degenerují a nemohou dělat svou práci. Patogenní mikroby ve střevě produkují chemikálie, které rozpouštějí ono lepidlo mezi enterocyty, čímž se střevní stěna stává porézní a propustná a jídlo se začne absorbovat nestrávené. Imunitní systém umí tyto nestrávené potraviny v krvi vyhledat a napadá je, což se projevuje jako potravinová alergie nebo intolerance. Může to být jakýkoliv příznak pod sluncem – migréna, kožní vyrážka, akutní zánět močového měchýře, bolestivé klouby, astmatický záchvat, záchvaty paniky, pokles hladiny cukru v krvi nebo energie. Reakce může být okamžitá nebo opožděná, takže ve vybraný den nemáte tušení, na co reagujete. Lidé se testují na potravinové alergie a pak začnou odstraňovat potraviny z jejich stravy. Mnozí skončí tak, že nemají prakticky nic k jídlu, a přesto stále reagují. Dokud je vaše střevní stěna jako síto, vstřebává většinu věcí nestrávených. Na začátku ani testování nedoporučuji. Zaměřte se na uzdravení a zacelení střevní stěny pomocí GAPS nutričního protokolu. Začnete správně trávit stravu a absorbovat ji ve správném tvaru a všechny tyto reakce budou postupně přirozeně mizet.
ACRES USA.Ve své knize zmiňujete, že některé oportunistické bakterie mohou vyhledávat živiny a nechávat si je pro sebe.
CAMPBELL-MCBRIDE.Mnoho mikrobů miluje železo. Je to taková jejich čokoláda. Pokud máte nadměrný počet mikrobů milujících železo, může se u vás vyvinout anémie z nedostatku železa. Budete nezdravě bledí, ztratíte svou výdrž a nebudete schopni se vypořádat se stresem nebo tlakem. Tato situace se obvykle vyskytuje po léčbě antibiotiky. Lidé mohou jíst potraviny bohaté na železo, jako jsou játra, a užívat si doplňky stravy, ale nezlepší se, dokud se jim neobnoví střevní flóra. Naše střevní flóra je hlavním zdrojem všech našich vitaminů B, biotinu a vitamínu K2 a mnoha dalších užitečných látek. Nemůžeme žít bez vitamínů B, ale ony nezůstávají v těle dlouho. Takže i přesto, že jich přijímáte hodně v potravě, budou chvíle, kdy jich budete mít nedostatek. Matka příroda našla dokonalé řešení tohoto problému. Máme svojí vlastní továrnu v našem trávicím systému – naší střevní flóru, která neustále vyrábí tyto základní látky. Když je střevní flóra poškozena, rozvíjí se u nás nedostatky těchto vitaminů. Bez vitaminu K2 tělo nemůže správně používat minerály, zejména vápník. Bez vitamínu K2, vápník nemůže být transportován do kostí a zubů, takže se vyvíjí osteoporóza a zubní kazy. Namísto toho se vápník usazuje v měkkých tkáních – krevních cévách, svalech, kloubech a mozku – a vznikají ledvinové a žlučové kameny. Naše střevní flóra je hlavní a často jediným zdrojem vitamínu K2. Tradičně lidé získávali tento vitamín z fermentovaných potravin: na západě z vysoce tučného, dobře zralého sýra, v Asii z fermentovaných sójových výrobků.
Pojítko mezi GAPS a autismem
ACRES USA. Teď je ten správný čas povědět nám ve zkratce o GAPS.
CAMPBELL-MCBRIDE.GAPS je zkratka pro Gut and Psychology / Gut and Physiology Syndrome (Syndrom trávení a psychologie/fyziologie), název, kterým jsem pojmenovala tyto potíže. U osoby s abnormální střevní flórou poškozují patogeny integritu střevní stěny. Současně tyto mikroby přeměňují jídlo, které jíme, na toxické látky. Výsledkem je, že řeka toxinů teče přes poškozenou střevní stěnu do krevního řečiště a lymfy. Kdekoliv se tyto toxiny dostanou do těla, způsobí onemocnění. Když se tyto toxiny dostanou do mozku člověka, způsobují duševní nemoci nebo poruchy učení. To je Syndrom trávení a psychologie. Všechna duševní onemocnění, podle mých zkušeností, jsou ve skutečnosti GAPS syndrom. Syndrom trávení a fyziologie nastává, když se toxiny ze střeva dostanou do jiných orgánů těla. Patří sem všechny autoimunitní onemocnění, alergie, nedostatek energie (chronická únava, fibromyalgie), artritida, neurologické onemocnění, chronický zánět močového měchýře, ekzém, psoriáza atd. Začala jsem studovat syndrom trávení a psychologie, když jsem pracovala s dětmi s poruchami učení, zejména autismem. Předpokládá se, že do roku 2020, možná do roku 2025, bude v anglicky mluvících zemích diagnostikováno autismem každé druhé dítě. Je to jen 25 let, kdy jsme diagnostikovali jedno dítě z 10 000. Nedávno to bylo jedno ze 150. Dnes diagnostikujeme jedno dítě z 35-40 dětí a počet bude dál vzrůstat. Je to absolutní katastrofa. Drtivá většina autistických dětí se narodila s naprosto normálním mozkem, ale v době narození získává od matky abnormální střevní flóru. Výsledkem je, že zažívací systém dítěte, místo aby byl zdrojem výživy, se stává hlavním zdrojem otravy. Tato řeka toxinů se absorbuje a dostává se do mozku. Jak se miminka a batolata učí? Poslouchají všechno. Sledují všechny. Používají svůj dětský upřený pohled beze studu. Sahají na věci a dávají všechno do úst. Co to dělají? Pomocí svých smyslů shromažďují informace z prostředí okolo nich. Tyto informace se předávají do mozku, kde mají být analyzovány. Tak se děti naučí být člověkem v tomto světě – jak se chovat, jíst, učí se sociální dovednosti a jazyk. Ale pokud je mozek dítěte ucpaný jedy, nemůže zpracovat informace pocházející z uší, očí, hmatových smyslů a chuťových pohárků. Všechny tyto informace se změní v hluk – šumění, hučení v jejich hlavách – a od tohoto hluku se nemohou naučit nic užitečného, a tak vzniká autismus a jiné poruchy učení.
ACRES USA.Jak jste dospěla k závěru, že příčinou je střevní flóra? Je to velký skok pro alopatickou – klasickou medicínu.
CAMPBELL-MCBRIDE.Oficiální medicína o tomto zatím neví, navzdory všem výzkumům o mikrobiomu. Na Západě je stále považována za průkopnickou oblast. Dnes se některé věci odehrávají rychleji, ale pokud se podíváte na historii medicíny, v průměru trvá 50 let, než lékařství přijme nový nápad.
ACRES USA. Tak kde jste získala tento pohled na věc?
CAMPBELL-MCBRIDE.Jeden z mých synů byl vážně autistický ve věku 3 let. To mě vneslo do velmi rychlého studia. Byla jsem běžná lékařka, ale rychle jsem zjistila, že moje vlastní profese nemá mému synovi co nabídnout. Z mých studií medicíny jsem si byla velmi dobře vědoma existence střevní flóry a co může udělat, a moje dítě mělo vážné problémy s trávením. Jakmile jsem objevila dietu, která by mohla léčit jeho střevo, zbytek byl historie. Teď je to zdravý mladý muž, který vede normální život.
ACRES USA. Jak jste objevila stravu, která by mohla uzdravit jeho střevo?
CAMPBELL-MCBRIDE. Náhodou jsem navštívila konferenci, kde Elaine Gottschall hovořila o specifické sacharidové dietě (SCD). Setkala jsem se s touto úžasnou paní a přečetla její knihu, když mému dítěti bylo 3 a půl, a tak jsme to podchytili brzy. Převedli jsme ho na dietu a použili jsme speciální vzdělávací program. Ve věku 5 let šel do běžné školy s jistou asistencí. Trvalo nám ještě pár let, než jsme odezněly poslední stopy autismu. Když se mi to podařilo udělat s vlastním dítětem, začala jsem pracovat s mnoha dalšími autistickými dětmi. Když jsem začala léčit autismus, zjistila jsem, že sourozenci autistických dětí často měli ADHD, dyslexii, dyspraxii, poruchy trávení, anorexii, alergie, astma, byli vybíravý v jídle a měli mnoho dalších problémů. Tyto děti získaly stejnou střevní flóru od téže matky. Rodiče byli také lidé trpící syndromem GAPS, takže jsem musela léčit celou rodinou. Jakmile je celá rodina zařazeno do nutričního programu GAPS, nejrůznější zdravotní problémy, fyzické a psychické, začnou mizet u matky, otce a dětí.
Program GAPS
ACRES USA. Můžete nám blíže popsat program GAPS?
CAMPBELL-MCBRIDE.Trávicí systém je vlastně dlouhá trubice. To, čím tuto trubici vyplníte, má přímý vliv na její zdraví. Nezávisle na tom, jak daleko může být orgán vzdálen od trávicího systému, může být stále ovlivněn tím, co se děje ve střevě. Takže strava je absolutní základní kámen tohoto programu. Přizpůsobila jsem specifickou sacharidovou stravu, která byla vyvinuta gastroenterologem Sydney Haasem z New Yorku, který kolem roku 1920 napsal příručku o léčbě celiakie. Jeho práce by byla zapomenuta, kdyby nebylo paní Gottschallové, matky 4leté dcery s ulcerózní kolitidou a neurologickými příznaky. Objevila doktora Haase poté, co odešel do důchodu jako naprosto zapomenutý a byl vyhlášen šarlatánem klasickou medicínou. Naordinoval její dceři jeho dietu a ona se zotavila. To ohromilo Gottschallovou natolik, že strávila zbytek svého života zkoumáním a podporou této stravy. Její kniha Breaking the Vicious Cycle zachránila životy tisícům lidí po celém světě. Zemřela před několika lety. Měli jsme profesní přátelství a já jsem tuto dietu používala a na základě práce se svými pacienty jsem ji upravila. Chtěla jsem zdůraznit tradiční potraviny, zejména masový vývar, kostní vývar, polévky a rosolovité maso (pozn. překladatele: maso nacházející se u kostí, kloubů a kůže; ne svalovina). Moji pacienti ji nazvali stravou GAPS. Moje kniha, Syndrom trávení a psychologie, je tzv. self-help book (pozn. překladatele.: kniha, která je návodem, jak si pomoci sami), která popisuje GAPS nutriční program podrobněji. Většina lidí se řídí tímto programem, aniž by měli konzultaci se mnou nebo s někým jiným, a mají výsledky. Dieta je nejdůležitější částí léčby. Druhá část programu jsou doplňky stravy, které držím na nutném minimu. Dieta GAPS je bohatá a velmi výživná. Upravuje trávení a zlepšuje absorpci potravin, takže člověk může rychle překonat mnoho výživových nedostatků. Třetí částí je změna životního stylu a detoxikace. Mnoho nemocí pochází ze stále toxičtějšího světa, v němž žijeme, a proto musíme toxiny co nejvíce odstraňovat. Pro lidi se syndromem GAPS jsou hlavním zdrojem toxicity jejich střeva. Po uzdravení střeva a nalezení optimálního stavu střevní flóry bude mít tělo možnost začít zbavovat se věcí, které jsou uloženy ve vašich orgánech. Existuje mnoho věcí, které můžeme udělat prostřednictvím nutričního programu GAPS, abychom pomohli procesu detoxikace a učinili jej pohodlnější a účinnější.
ACRES USA.Doporučujete tedy, aby lidé změnili aspekty svého životního stylu?
CAMPBELL-MCBRIDE. Rozhodně ano. Chemický průmysl vyrobil asi 80 000 nových chemikálií, které v přírodě neexistují. Jsou všude a lidské tělo neví, co s nimi dělat. Aby se člověk se syndromem GAPS zotavil, musí drasticky snížit svou expozici chemikáliím vyrobených člověkem. První věc, na kterou se zaměřit, jsou výrobky osobní hygieny, které používáte denně. Lidská kůže není bariérou, absorbuje většinu věcí, které na ni nanesete. Například, když použijete deodorant, můžete v ústech cítit jeho chuť během několika vteřin, protože chemikálie z něj jsou již v krevním oběhu a slinách. Lidé se syndromem GAPS musí vyměnit výrobky osobní péče za přírodní alternativu. Totéž platí pro domácí čisticí prostředky, prací prášky a čistící prostředky do myčky nádobí. Elektromagnetické znečištění je dalším významným faktorem našich zdravotních epidemií. Žijeme v elektromagnetické polévce, kterou nevidíme, ale víme, že je kolem nás, protože díky ní fungují mobilní telefony, Wi-Fi a inteligentní technologie. Lidské tělo je elektromagnetickým přístrojem postiženým těmito elektromagnetickými poli. Mám děti ve své klinice, které nemohou usnout, dokud není celý dům odpojen od elektřiny. Teprve poté může dítě přestat křičet a uklidnit se. Mám pacienty ve své klinice, kteří se několikrát probouzejí s hroznými svalovými křečemi a neurologickými příznaky. Jediná věc, která jim pomáhá, je jít ven a chodit bosí na mokré trávě, bez ohledu na sezónu. Mnoho lidí považuje efekty elektromagnetických polí jako nesmysl, ale mohlo by to být příčinou vaší úzkosti, ztráty paměti nebo nedostatečné energie, ale vy a váš lékař jste si to prostě nespojili.
Boj se závislostí
ACRES USA.Všimla jste si, že mnoho dětí má velmi vybíravé stravovací návyky. Co za tím je?
CAMPBELL-MCBRIDE.Většina dětí a dospělých se syndromem GAPS má špatný vztah k jídlu. Jsou uvězněni v začarovaném kruhu chutí a závislostí na těch potravinách, které je poškozují, a vylučují všechny potraviny, které do tohoto kruhu nezapadají. Mají abnormální střevní flóru, která přeměňuje potravu na toxiny. Ale tyto mikroby jsou chytré. Část toxicity vytváří ve formě endorfinů. Tyto chemické látky dávají mozku signál slasti, takže mozek chce víc. Toto v podstatě znamená, že tyto děti a dospělí jsou drogově závislými, ačkoli nepoužívají drogy zvenčí. Mikroby ve střevní flóře vyrábějí drogu uvnitř jejich vlastního střeva.
ACRES USA. Jaké potraviny jsou přeměňovány na endorfiny?
CAMPBELL-MCBRIDE. Obzvláště zpracované sacharidy. Všechno je vyrobeno z mouky, cukru a chemikálií. To je důvod, proč tito pacienti obvykle omezují stravu na cokoliv sladkého nebo škrobového. Mohou jíst lupínky, sladkosti, koláče, sušenky, čokolády, snídaňové cereálie, chléb, těstoviny, někdy sladký dezert nebo sladký jogurt a možná i občas banán. Lidé se syndromem GAPS touží po těchto věcech, protože krmí začarovaný kruh své závislosti.
ACRES USA.Setkali jsme se s dětmi, kteří jedí pouze bílé potraviny, jako jsou těstoviny.
CAMPBELL-MCBRIDE.Přesně tak. Jsou závislí. Jednou z látek vyrobených abnormální střevní flórou je alkohol. Po každé léčbě antibiotiky dochází ke zvětšení kolonie kvasinek ve střevě. Kvasinky přeměňují zpracované sacharidy na alkohol. Takže se vlastně člověk stane alkoholikem bez konzumace alkoholu. To je důvod, proč jsou tyto děti mrzuté, zlé a nešťastné. Mají bolesti hlavy, svalů a nízkou energii, ale možná se nikdy necítily jinak, takže nemohou rodičům vysvětlit, že se necítí dobře. V mé knize v kapitole „Je čas na krmení! O, ne!“ (pozn. překladatele: v originále “It’s feeding time! Oh, no!”; ve slovenském překladu “Je čas kŕmenia! Ó, nie!”) vysvětluji behaviorální přístup, jak pomoci vašemu dítěti z tohoto bludného kruhu chutí a závislosti. Stejně jako u narkomanů, když se jim pokusíte pomoci, budou s vámi bojovat na každém kroku. Rodiče musí být velmi odhodlaní a organizovaní. Začneme tím, že představíme jednu potravinu v jeden moment. Používáme malý dosažitelný cíl, jako například jedna čajová lžička jídla za odměnu. Pokud rodiče vytrvají, každé dítě může být tohoto problému zbaveno.
Mezigenerační efekt
ACRES USA. Není toto vícegenerační problém?
CAMPBELL-MCBRIDE.Rozhodně. Děti získávají svou střevní flóru v okamžiku narození, když procházejí porodními cestami. Flóra v porodních cestách pochází ze střev ženy. Má-li žena abnormální střevní flóru, bude mít i abnormální flóru v svých porodních cestách, a to je to, co přechází na její dítě od samého začátku života. Máme epidemii abnormální střevní flóry, která se každou generací zhoršuje. Než řešíme zdraví dětí na mé klinice, vždycky se ptám na zdraví rodičů a zdraví prarodičů. Po nahromadění velkého množství údajů v této oblasti vidím epidemii abnormální střevní flóry, která se každou generací prohlubuje. Například babička měla několik dávek antibiotik před početím své dcery. Předala tuhle lehce poškozenou střevní flóru své dceři při jejím narození. Pak tyto dívky vyrůstaly v moderním světě antibiotik, které jejich střevní flóru ještě více poničily, jedly nezdravou stravu, kterou mají patogeny rády. Pak začnou užívat hormonální antikoncepci, která má ničivý účinek na střevní flóru. V době, kdy se tato mladá dáma rozhodne mít své první dítě, je její střevní flóra vážně abnormální. To je to, co její dítě získá při narození. Dokonce ještě před pěti lety děti, které přišly na moji kliniku, byly o něco silnější a měly mírně zdravější střevní flóru než děti narozené dnes. Jedná se o lavinu valící se na lidstvo a o základ pro všechny degenerativní nemoci, které vidíme u dětí a dospělých. Vědci předpovídají, že rostoucí podíl dětí narozených v posledních deseti letech nepřežije svoje rodiče. Tyto děti mají tak špatnou tělesnou stavbu.
ACRES USA. A jaký mají dopad všechny toxické chemikálie v našem prostředí?
CAMPBELL-MCBRIDE.Zní to nespravedlivě a krutě, ale matka příroda vytvořila ženské tělo tak, aby těhotenství využilo jako šanci na vyčištění se tím, že vyloučí toxiny do plodu. Příroda se rozhodla, že je důležitější chránit ženské tělo více než plod. V našem moderním světě jsme vystaveni spoustě výrobků osobní hygieny, lékům, nezdravým potravinám, pesticidům a dalším chemikáliím. Mnoho z nich se ukládá v těle. V době, kdy se mladá dáma rozhodne mít své první dítě, její tělo je toxická skládka plná chemických látek. S prvním dítětem si její tělo pomyslí: „Skvělé. Můžu se teď vyčistit,“ a vše vyloučí do plodu. Často je toxických látek takové množství, že to plod zabije, proto máme epidemii potratů a narozených mrtvých dětí. Obvykle se jedná o prvorozené, kteří mají nejvážnější onemocnění, a to právě kvůli toxické zátěži uvolněné matkou během jejího prvního těhotenství. Výsledkem je, že následující děti se vyvíjejí v čistším těhotenství a mají lepší tělesnou stavbu. Pokud se podíváte na statistiku o autismu, zjistíte, že velká většina těchto dětí je prvorozená.
ACRES USA. To je velmi zajímavé.
CAMPBELL-MCBRIDE.Tradiční kultury se chovaly k těhotenství s velkou vážností a úctou. Věděli, že těhotná žena musí jíst určitou stravu. V tradičních částech venkovské Francie těhotné ženy stále jedí játra každý den, zatímco v anglicky mluvících zemích lékaři radí opak. Těhotné ženy by neměli používat make-up nebo chodit ke kadeřníkovi, protože vše, co používá váš kadeřník, je toxické a vstřebává se do vašeho systému. Před otěhotněním žena musí své tělo očistit. Musíme tyto praktiky vrátit zpět. Než se žena rozhodne, že bude mít své první dítě, musí každá žena toto brát velmi vážně a muž by měl také.
ACRES USA. Když jste vyrůstala, jaký byl váš osobní vztah k tradiční společnosti?
CAMPBELL-MCBRIDE.Vyrostla jsem v tradiční společnosti na venkově v Sovětském svazu. Trávila jsem hodně času se svými prarodiči, kteří žili v malé vesnici vysoko v Uralských horách. Měli malé hospodářství se všemi zvířaty a většina jídla, které jedli, pocházelo z jejich vlastní usedlosti. Měla jsem velké štěstí, že jsem vyrůstala v této společnosti a naučila se hodně od mé babičky. To je to, co teď učím své pacienty a své GAPS terapeuty.
GAPS a cukrovka
ACRES USA.Začíná epidemie cukrovky u malých dětí. Co se to děje?
CAMPBELL-MCBRIDE.Bezpochyby cukrovka 1. typu spadá pod GAPS. Tyto děti mají abnormální střevní flóru a velmi poškozenou střevní stěnu, která pohlcuje nenatrávené bílkoviny. Vyvíjejí se protilátky proti těmto fragmentům nenatrávené bílkoviny, které napadají slinivku, takže není schopná produkovat inzulín. Těmto dětem jsou podávány injekce inzulínu. Abychom se zbavili tohoto stavu, musíme se soustředit na uzdravování a utěsnění střevní stěny. Na to jsem přišla na mé klinice, když jsem léčila vážně autistického 2letého kluka, který měl cukrovku typu I. Zatímco jsme u tohoto dítěte léčili autismus, jeho cukrovka typu I zmizela první. Tento malý chlapec je nyní zdravý 15letý mladý muž. Jak se střeva dítěte léčí, slinivka se regeneruje a znovu začne produkovat inzulín. V posledních dvou letech se začaly do mé péče dostávat děti s diagnózou FPIES (Syndrom enterokolitidy navozené potravinovými bílkoviny). Jsou to obvykle kojené děti, které trpí průjmem, zvracením a nerostou. Lékaři zjistí, že dítě je alergické na všechny bílkoviny na planetě, a tak jim je podáváno umělé mléko na bázi aminokyselin, které je však vyrobené ze sóji a kukuřičného sirupu. Mám ve své péči nyní přibližně dvacítku těchto dětí a zotavují se krásně na GAPS dietě. Část těchto dětí také získá cukrovku typu I. Je potřeba hodně trpělivosti, aby se těmto dětem pomohlo. Jsou to děti, které získaly od své maminky velmi abnormální střevní flóru a těžkou toxickou zátěž.
ACRES USA. A co cukrovka 2. typu?
CAMPBELL-MCBRIDE. Cukrovka 2. typu má jiný mechanismus, který se týká kontroly cukru v krvi. Samotný cukr není schopen opustit krev a vstoupit do buněk. Inzulín je klíčem, který otevírá drobné dveře na stěnách buněk a ukládá glukózu dovnitř. Tento mechanismus fungoval výborně v lidském těle po miliony let – dokud potravinářský průmysl nezačal vyrábět zpracované sacharidy. Věci, jako jsou snídaňové cereálie, cokoliv vyrobené z mouky a cukru, čokoládové tyčinky a limonády jsou příčinou cukrovky typu II a obezity. Tyto sacharidy jsou rychle stráveny a absorbovány a tím se rychle zvyšuje hladinu krevního cukru na nebezpečnou úroveň, takže tělo musí produkovat šokující množství inzulínu. Ale buňky mají pouze omezenou kapacitu pro příjem cukru. Když se do nich cukr i tak vkládá, říkají: „dost“ a ničí některé z těch malých dveří na stěnách, které inzulín odemyká; buňky se tak stávají odolnými vůči inzulínu. Jedná se o diabetes typu II. Pokud budete pokračovat v konzumaci zpracovaných sacharidů, skončíte s příliš mnoho inzulínu ve vašem krevním řečišti. To způsobuje obezitu, protože inzulin je v těle hlavním hormonem pro uchování tuku. Pokud ho máte příliš mnoho ve vaší krvi, uložíte všechno, dokonce i okurku, jako tuk! První věc, kterou je třeba udělat pro každého, kdo má diabetes typu II, je přestat jíst všechny zpracované sacharidy, což je to, co GAPS dieta dělá. Dobře se tak zbavíte cukrovky typu II.
ACRES USA.Zajímavé a určitě pro mnoho lidí užitečné. Proč je celiakie, a ne celiakální lepková senzitivita tak častá?
CAMPBELL-MCBRIDE.Musíme se podívat na historii celiakie. Před šedesátým rokem minulého století, kdy studie z Birminghamské univerzity v Británii objevila lepek, celiakie zahrnovala mnoho dalších trávicích abnormalit. Všechny tyto problémy s trávením reagovaly na specifickou sacharidovou dietu, kterou vytvořil doktor Sydney Haas. Pak byl objeven lepek a byla změněna diagnóza celiakie, která omezila celiakii na poměrně malou skupinu lidí, přičemž všechny tyto ostatní trávicí abnormality nebyly zahrnuty. Byl to okamžik, kdy byl bohužel Dr. Haas zapomenut a jeho kniha Léčba celiakie byla odložena jako zastaralá. Lepek není příčinou celiakie. To je chybné pojmenování. Celiakie je o abnormální střevní flóře. Lepek je jen jedna z bílkovin, které celiak není schopen trávit, existuje mnoho dalších. Když jsou absorbovány nestrávené, vyvolávají reakce. Vaše protilátky nejprve zaútočí na nestrávené bílkoviny a pak napadají vaši střevní stěnu, což způsobuje typickou situaci u celiakie – vředy na sliznici, záněty, citlivost a neschopnost trávit a absorbovat jídlo. K léčbě celiakie musíme stabilizovat střevní flóru a vyléčit střevní stěnu. To trvá déle. Jakmile se to stane, střevní stěna se sama utěsní a začne trávit správně jídlo předtím, než se vstřebá, a další autoimunitní reakce zmizí. Lidé s celiakií nemají jen autoimunitu v trávicím systému. Obvykle mají snížené svalové napětí, bolestivé klouby a svaly. Je toho více než jen střeva, a jen odstranění lepku je ztráta času. Veškerá autoimunita vzniká ve střevě, ať už je to celiakie, revmatoidní artritida, lupus nebo diabetes typu I. Říkám to již posledních 23 let a nyní přední imunologové po celém světě říkají totéž. Váš trávicí systém je největší a nejdůležitější imunitní orgán, který má 85 % imunitního systému umístěného ve střevní stěně.
ACRES USA.Zní to, jakože mnoho z těchto autoimunitních onemocnění může být zvráceno.
CAMPBELL-MCBRIDE.Mohou být vyléčeny. Mám mnoho lidí s revmatoidní artritidou, roztroušenou sklerózou, psoriázou a dalšími autoimunitními stavy, kteří se plně zotavili, ale musí zůstat celý život na plné GAPS dietě, ačkoli příležitostně mohou zhřešit. Jakmile je střevní stěna vyléčena, imunitní systém se znovu vyváží a onemocnění se nevrátí. Imunitní systém svolá protilátky, dá je na polici v „knihovně“ a řekne: „Už tě nepotřebuji. Zůstaňte zde v archivu, kdyby náhodou se objevila stejná situace později, kdy vás možná budu potřebovat.“ Pokud však něco znovu vyvolá stejnou situaci, tělo tyto protilátky vytáhne z police v několika vteřinách. Takže člověk musí být opatrný.
GAPSa tuky
ACRES USA.Řekla jste, že lidé se syndromem GAPS potřebují hodně tuku. Proč to tak je?
CAMPBELL-MCBRIDE. Pokud odstraníte vodu z lidského těla, což je asi 70 procent našeho těla, polovina zbylé hmotnosti je tvořena tukem a polovina je bílkovina. Tuk je konstrukčním prvkem lidského těla. Když vaše tělo má zánět a autoimunitu, které ničí buňky a tkáně, je třeba je znovu sestavit. Stavební materiály budou pocházet z jídla. Nejvhodnějšími tuky pro obnovu naší lidské struktury jsou živočišné tuky: hovězí tuk, jehněčí tuk, husí tuk, vepřový tuk, protože jejich biochemická struktura je velmi podobná tukům, z nichž jsou vyrobeny naše těla. Samozřejmě ryba je také živočišnou stravou a důležitou součástí stravy. Většina spotřeby tuku musí být živočišného původu. Složení mastných kyselin rostlin je nevhodné pro lidskou fyziologii. Jestliže jíme ořechy, ovoce a zeleninu, získáváme spoustu těchto olejů. Nejsou potřebné ve velkém množství. To, co potřebujeme ve velkém množství jsou živočišné tuky. GAPS dieta je s vysokým obsahem tuku, který dovoluje tělu znovu se zrekonstruovat a vyléčit poškození.
ACRES USA.Co bychom měli vědět o tukové tkáni v našem těle?
CAMPBELL-MCBRIDE.Naše tělesné tuky jsou úložištěm toxinů. To je proto, že rtuť, arsen, olovo, hliník a jiné toxické kovy jsou látky rozpustné v tucích, stejně jako mnoho jiných chemických chemikálií. Váš mozek a zbytek nervového systému jsou vysoce tukové tkáně. Stávají se základnou pro tyto toxiny rozpustné v tucích. Toxiny se zaměří na konkrétní bílkoviny. Například rtuť, hliník a jiné toxické kovy se rádi připojí k bílkovinám ve středu buněk v mozkovém centru. Tyto toxiny mění trojrozměrnou strukturu těchto bílkovin. Když váš imunitní systém najde tyto změněné bílkoviny, nepozná je jako součást vašeho těla a napadne je. V důsledku toho se může rozvinout roztroušená skleróza, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, amyotrofická laterální skleróza nebo jiný nepříjemný autoimunitní stav. Kostní dřeň je dalším orgánem s vysokým obsahem tuku a mezi našimi dětmi máme epidemii leukémie. Tyto děti se narodily s toxiny v jejich kostní dřeni, které tam tělo matky uložilo během těhotenství. Poté, jak vyrůstají v našem moderním prostředí, nahromadí více toxinů. Vaše štítná žláza, slinivka břišní, nadledviny, pohlavní žlázy a jiné endokrinní žlázy jsou také vysoce tukové tkáně, které se stávají úložišti toxinů.
ACRES USA.Slýcháme, že zánět je příčinou všech druhů onemocnění nebo že se zánět objevuje před vznikem různých onemocnění.
CAMPBELL-MCBRIDE.Většina západní populace je neustále v prozánětlivém stavu, protože lidé žijí ze zpracovaných sacharidů. Ve svém krevním řečišti mají příliš mnoho inzulínu a inzulin je prozánětlivý hormon. Neumožní to, aby se zánět zastavil. Tento prozánětlivý stav je základem pro rozvoj rakoviny, onemocnění srdce, Alzheimerovy choroby, cukrovky, autoimunity a téměř všech ostatních degenerativních stavů.
GAPS a věda
ACRES USA.Jaké studie byly provedeny o účincích stravy GAPS?
CAMPBELL-MCBRIDE. Už jsem ztratila přehled o počtu vědců, kteří mě kontaktovali a říkali, že chtějí zkoumat stravu GAPS. Máme několik studií s autismem a stravou GAPS a máme i jednu naplánovanou, ale zatím nemáme žádné publikované studie. Věda je drahá věc.
ACRES USA.A věda nefunguje komplexně příliš dobře. Pokud by GAPS byly enzymem nebo vitamínem, bylo by mnohem jednodušší to zkoumat.
CAMPBELL-MCBRIDE. Můžete to zkoumat. Protokol GAPS je tvrdá práce, takže lidé, kteří jsou připraveni k tomu tuto dietu podstoupit, mohou být srovnáni s kontrolní skupinou se standardní stravou.
ACRES USA. Jaké jsou některé časté důvody, proč GAPS nefunguje, když se o to někdo pokusí u sebe nebo svých dětí?
CAMPBELL-MCBRIDE.Dodržování všech principů je často problém. Také musíte přizpůsobit dietu každé osobě zvlášť. Velká část lidí prostě dodržuje dietu sama o sobě a má úžasné výsledky, ale mnoho lidí potřebuje odborný dohled a pomoc s řešením vzniklých problémů, protože uzdravování je cesta. Je to jako loupání cibule. Odstraníte jednu vrstvu problémů a cítíte se skvěle. Pak se tělo rozhodne: „Teď oloupu další vrstvu,“ a opět se necítíte dobře. Lidé musí toto pochopit. To je důvod, proč jsem v posledních několika letech trénovala terapeuty v GAPS výživovém programu. Máme více než 1000 certifikovaných GAPS terapeutů po celém světě. Seznam těch, kteří jsou připraveni poskytovat své služby terapeuta, najdete na mé webové stránce, www.gaps.me pod položkou „Find a practitioner.“. Zřídila jsem soukromé fórum, kde si mohou terapeuti vzájemně promluvit, a to je nesmírně úspěšné. Pokud si váš individuální terapeut není zcela jistý, jak se vypořádat s vaší konkrétní situací, zeptají se na tomto fóru a dostane se jim pomoc od ostatních terapeutů z celého světa.
GAPS a cholesterol
ACRES USA.Je ještě něco důležitého, co jsme zapomněli říct?
CAMPBELL-MCBRIDE.Chtěla bych zmínit srdeční onemocnění, protože pokaždé, když mluvím o tucích, lidé se na to ptají. Přirozené tuky nezpůsobují onemocnění srdce, ve skutečnosti tomu předcházejí a zabraňují. Napsala jsem knihu s názvem Put Your Heart in Your Mouth, abych vysvětlila, jak funguje cholesterol v těle a co ve skutečnosti způsobuje srdeční onemocnění.
ACRES USA.Teď je správný čas na vysvětlení pozitivní role cholesterolu.
CAMPBELL-MCBRIDE.Cholesterol je jednou z nejdůležitějších molekul v lidském těle. Bez něho nemůžeme žít. Převážná většina cholesterolu v krvi nepochází z jídla, ale je vyráběna v játrech. Tělo vyžaduje určité množství cholesterolu v každém okamžiku vaší existence. Všechny vaše steroidní hormony, hormony nadledvinek a pohlavní hormony jsou vyrobeny z cholesterolu. Kdykoli jste pod stresem a vaše nadledviny potřebují vyrábět kortizol a adrenalin, volají játrům: „Hej, potřebuji cholesterol!“ Játra vyrobí cholesterol a odešlou ho do krevního oběhu, aby byl dodán nadledvinkám. Takže pokaždé, když jste ve stresu, váš cholesterol v krvi bude vysoký. Nezasahujte do tohoto procesu, jinak se nebudete moci vyrovnávat se stresem. Mnoho lidí, kteří berou léky na snižování hladiny cholesterolu (statiny), se skutečně nedokáže vyrovnat se stresem. Velké procento mozku je vyrobeno z cholesterolu. Kromě toho, mozek potřebuje hodně cholesterolu pro výrobu neurotransmiterů, hormonů, enzymů a dalších věcí. Takže váš mozek je velmi lačný po cholesterolu a v krevním oběhu ho moc nezbyde. Když lidé berou statiny, začnou ztrácet svou paměť. To je hlavní vedlejší účinek statinů. Velkou část naší epidemie Alzheimerovy choroby způsobují statiny. Cholesterol je strukturální a funkční prvek imunitního systému. Pokaždé, když se imunita zabývá infekcemi, bude vyžadovat větší množství cholesterolu a váš cholesterol v krvi bude vysoký. Zasahování do něj poškodí váš imunitní systém, takže se s infekcí nebude moci vypořádat. Vitamin D, sluneční vitamín, je vyroben z cholesterolu. Když vystavíme naši kůži slunci, cholesterol se přemění na vitamin D. Bez vitamínu D nemůžeme žít. Když vystavíme naší kůži slunci, děje se další skvělá věc jak s molekulami cholesterolu, tak s vitamínem D. Síra se zachycuje ze vzduchu a připojuje k těmto molekulám. Krása sulfátového vitamínu D a sulfátového cholesterolu spočívá v tom, že jsou rozpustné ve vodě.
ACRES USA.Takže mohou cestovat krví?
CAMPBELL-MCBRIDE.Mohou se dostat do krevního oběhu během několika vteřin, napřímo, bez zvláštního opatření. Věda zjišťuje, že sulfáty vitamínu D a cholesterolu jsou jedny z nejsilnějších detoxikačních látek lidského těla. Takže pokaždé, když opalujete, čistíte tělo silným způsobem; rakovinové buňky jsou ve vašem těle zničeny, toxiny jsou zničeny a odstraněny. Nelze změnit hladinu cholesterolu stravou. To bylo již velmi přesvědčivě ukázáno v desítkách studií. Pokud jíte méně cholesterolu, vaše játra produkují více. Pokud budete jíst více cholesterolu, vaše játra budou mít možnost trochu odpočívat. Bez ohledu na množství cholesterolu, které vaše tělo vyžaduje v určitém okamžiku pro jakoukoli funkci, vaše tělo dá toto množství do krevního oběhu. Jediným způsobem, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi, je užívání statinů. Co dělají tyto léky? Rozbijí tu malou továrnu v játrech, takže pak není schopna vyrábět cholesterol. Výsledkem jsou všechny vedlejší účinky statinů, jako je ztráta paměti, změna osobnosti, neschopnost zvládnout stres, poškození svalů, poškození srdce a další problémy. Statiny jsou jedny z nejnebezpečnějších léků, které dnes lidé užívají. Je to bohužel nejčastěji předepisovaný lék a nejvýznamnější zisk pro farmaceutický průmysl.
ACRES USA.Po knize o srdci, jsou další věci, na kterých teď pracujete?
CAMPBELL-MCBRIDE.Pracuji na syndromu trávení a fyziologie, kde budu popisovat ostatní fyzické choroby, jako je revmatoidní artritida, lupus, chronický zánět močových cest, astma a alergie.
GAPS a rakovina
ACRES USA.Krátce jste se zmínila o leukémii, ale neřekla jste se, jak může protokol GAPS pomoci lidem s rakovinou.
CAMPBELL-MCBRIDE.Nejsem onkolog a neléčím rakovinu. Když jsem byla na medicíně, učili jsme se, že chemické látky vyráběné člověkem způsobují rakovinu. Ale protože rakovina je tak výnosným průmyslem, snaží se na toto zapomenout a místo toho se zaměřuje na genetiku. Existuje mnoho teorií o těchto procesech, protože jsou velmi složité. Znám GAPS terapeutku, která pracuje na knize s názvem Léčba rakoviny pomocí GAPS. Její manžel má jednu z nejtěžších forem melanomu. Lidé obvykle s touto diagnózou nežijí déle než pár týdnů, ale on již 11 let žije šťastně na programu GAPS. Přizpůsobila mu dietu na ketogenní, kde jsou tuky využívány k výrobě energie. Existuje celá skupina lékařů, kteří nyní pracují na ketogenní stravě jako léčbě rakoviny, protože rakovina je cukrový narkoman. Nemohou použít nic jiného jako zdroj energie, jen cukr. Dokud budete pokračovat v konzumaci zpracovaných sacharidů, vytváříte půdu pro rakovinu ve vašem těle. Rakovinné buňky nemohou přežít v ketogenním stavu; mohou tedy být kontrolovány a začít mizet.
Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, Dyspraxia, A.D.D., Dyslexia, A.D.H.D., Depression, Schizophrenia and Put your Heart in your Mouth Natural Treatment for Atherosclerosis, Angina, Heart Attack, High Blood Pressure, Stroke, Arrhythmia, Peripheral Vascular Disease by Dr. Natasha Campbell-McBride are both available from Acres U.S.A.;
Originál článku k přečetní zde http://ecofarmingdaily.com/interview-natasha-campbell-mcbride-on-gut-health/