Kdo mě už chvíli sleduje ví, že miluju mák. Všechno, kde je mák. No a nedávno jsem pekla makový chlebík a měla jsem tady už jsem zbytek máku, a potřebovala jsem ho zpracovat.
Minulý týden jsem po dlouhé době procházela instagram a najednou na mě vykoukla fotka makového cukroví. No hned jsem začala přemýšlet, jak bych ho upekla. Na recept se nemělo cenu dívat, byl z klasických surovin. No a pak jsem pár dní na to pekla spirálky, a to těsto bylo hrozně fajn, krásně se s ním pracovalo a napadlo mě ho upravit na makové.
No a nápad to byl geniální! Já vím není hezké se chválit, a ještě k tomu veřejně, ale pokud milujete mák stejně jako já, tak mi určitě dáte za pravdu.
Marmelády doma nepoužíváme, občas udělám domácí, kterou jsem vymyslela do Cukrfree kuchařky pro malé i velké, ale většinou jen trochu. No, a tak jsem přemýšlela čím naplnit tyhle koláčky. Protože jsem je chtěla slepit jako linecké. No a jaké ovoce se nejlépe hodí k máku? Přece švestky, že jo!!!! Stejně jako v téhle buchtě, kterou už mám na webu hodně dlouho. Ale taky je maková se švestkami.
Takže jsem musela udělat rychlá povidla. Trochu netradiční, ze sušených švestek, ale i tak super.
Do Vánoc už zbývá jen málo, tak snad stihnete upéct ještě tyhle koláčky. Nezapomeňte je po upečení nechte vychladnout, pak slepit a nechte v lednici aspoň 24 hodin uležet, aby změkly a krásně se propojila chuť máku a povidel.
Než budete péct, ideálně večer předtím si namočte sušené švestky (asi 20 kusů) do vroucí vody. Dejte je do misky a zalijte vodou, tak aby byly ponořené a nechte v pokojové teplotě zakryté talířkem. Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si plech, který vymažte nebo vyložte pečícím papírem. Do misky dejte mleté mandle, kokosovou mouku a mák, promíchejte. Poté přidejte vejce, med, kokosový olej a vanilkový extrakt a vypracujte těsto. V začátku se může zdát, že je těsto drobivé ale po chvíli se všechny suroviny krásně spojí a budete mít vláčné těsto. Vzniklé těsto dejte mezi dva pečící papíry a vyválejte na asi ¼ až ½ cm tlusté těsto. Začněte vykrajovat a vykrojené tvary pokládejte na plech. Dejte péct na 8 minut. Mezitím si připravte povidla. Slijte vodu a namořené švestky dejte do mixéru a rozmixujte, To je celé! Dejte do lednice vychladit. Až budou koláčky vychladlé slepte je a skladujte v lednici. Suroviny
Postup
8 komentářů
Ve vypisu ingredienci Vam chybi vejce. Ja to delala bez a nedrzelo mi to a az jsem ho tam dala z vlastni vule tak pak jsem cetla v textu ze tam vejce je. Jinak testo vypada luxusne a chutna syrove uzasne tak jsem zvedava po upeceni. Tesim se.
Už jsem ho dopsala. Děkuju! Moc se omlouvám!
Vubec nic se nestalo. Jen mi bylo divne, ze by mi recept od Vas nevysel dle predstav. Vzdy vse perfektni. To tim ze jsem michala nez jsem precetla cely postup 🙂
Dekuju, někdy jsem trochu zrychlená a stane se.
Ja teda vcera vecer soptila, protoze mi to vubec nedrzeloa rozpadalo se, i kdyz vazke bylo dost. Musim priznat, ze moje pekarske a cukrarske ego dostalo zabrat. Nakonec jsem z toho udelala kulicky a cast natlacila do formicky na laskonky, protoze uvalet placku a vykrojit mui teda neslo ani zdaleka. Nejaky napad, jak to_ Vysvetluju si to jen tim, ze proste neni v teste zadny lepek, ale jine vysvetleni nemam
Problem zní jako moc mouky, potom je těsto drolené. Případně mě napadá špatná mouka. Pokud se použije odtučněná mandlová mouka, recept nebude fungovat.
Dobrý den,
mohu místo mandlí použít např vlašské ořechy? děkuji
Můžete, ale chuť bude výrazně jiná, protože vlašské ořechy mohou být po pečení hořké.