Už minulý týden jsem koupila dva lilky, že z nich něco uvařím. Ve výzvě 21 dní bez cukru několikrát padl dotaz co s nimi. Ale dostala jsem se k tomu až včera.
Lilek je v Čechách dost neobvyklá zelenina, a nejjednodušší je v létě hodit na gril, jen osolený a s trochou olivového oleje. Pravda je, že většině lidí moc nechutná. Když jsme žili v Kataru, tak jsem se z něj naučila hodně vařit, používají ho tam opravdu hodně. Baba ganoush je velmi oblíbená příloha k masu, je to v podstatě taková lilková pomazánka. Ta bude často chutnat lidem i když by jinak lilek nesnědli.
Na GAPS se musí v začátku lilek loupat, a dokonce i odstranit semínka, později, už se může konzumovat i se slupkou. Tento recept je tedy vhodný až na plné dietě.
Já jsem zde spojila dvě jednoduchá jídla, žádný objev roku. Je to velmi rychlé, za 30 minut máte hotovo. A taková jídla mám nejraději, chutná, a rychlá.
Suroviny
- Baba ganoush
- 2 menší lilky
- 3 stroužky česneku, více dle chuti
- ¼ cibule
- ½ + ¼ lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce avokádového oleje
- 2lžíce tahini
- šťáva z jednoho citronu
- sůl, pepř
- Pečené lilky
- 2 menší lilky
- ½ lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- sůl
- Masová směs
- 1 lžíce sádla
- ½ cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 gramů mletého masa, použila jsem jehněčí
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 hrnek strouhaného květáku (květákové rýže)
- 2 hrsti špenátu
- vývar na podlévání, pokud bude třeba
- petrželová nať na ozdobu
Postup
Zapněte troubu na 175 °C, připravte si plech a pečící misku.
Lilky umyjte a rozkrojte napůl, lžicí vydlabejte dužinu, nechte jen asi ½ cm po obvodu. Vydlabanou dužinu dejte do připravené pečící misky, nakrájejte ji na stejně velké kusy a nechte stranou.
Vydlabaný lilek osolte, posypte lehce římským kmínem a pokapte olivovým olejem. Dejte do trouby péct na 25-30 minut.
Dužinu v pečící misce osolte, pokapte jednou lžící olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a ½ lžičky římského kmínu. Promíchejte a dejte také do trouby na 25-30 minut.
Mezitím si připravte pánev a dejte na ní lžící sádla. Pomalu zahřejte a přidejte nakrájenou cibuli, česnek. Nechte pár minut restovat a poté přidejte mleté maso, osolte a opepřete, posypte ½ lžičkou římského kmínu a za občasného míchání nechte maso pomalu zatáhnout. Poté přidejte hrnek nastrouhaného květáku, pořádně promíchejte a pokud je potřeba podlijte malým množstvím vývaru. Občas promíchejte a nechte pomalu dusit, dokud nebude maso hotové a květák měkký. Nakonec přidejte špenát a vmíchejte ho do masové směsi, aby se pár minut podusil. Přikryjte a nechte pár minut stranou.
Pečenou dužinu z lilku dejte do mixéru, přidejte 2 lžíce tahini, ¼ lžičku římského kmínu, 2 lžíce avokádového oleje a pokud máte rádi ostřejší tak stroužek čerstvého česneku. Rozmixujte do hladké pasty.
Pečené lilky naplňte masovou směsí a na tu přidejte baba ganoush (lilkové pyré) a ozdobte čerstvou petrželovou natí.
Výborně se k tomu také hodí fermentovaná salsa.