Tak tu máme nový originální recept. I když jsem původně neměla v plánu, aby vypadalo jako linecké, tak trochu vypadá. Ale nechám to na vás, jak s ním naložíte. Můžete ho udělat jako polo máčené sušenky, namazat džemem, nebo borůvkovým máslem jako já. Já totiž džem ani marmeládu nemám už od malička ráda. Nebo nechat prostě jen tak.
Původně jsem je chtěla udělat se zelenou polevou, použít zelený japonský Matcha čaj, ale nakonec jsem udělala borůvkovou. Nicméně, pokud chcete zelenou, tak jednoduše postupujte stejně a do kokosového másla přidejte trochu kokosového oleje a asi lžičku matcha prášku.
Další recept na linecké, které jsem pekla vloni přidám brzo, ty jsou s vajíčkem, a tak mám radost, že tyhle drží skvěle tvar i bez vajec. A tak jsem se musela prostě podělit.
Suroviny
- Na Těsto
- 2,5 hrnku mletých mandlí, nebo mandlové mouky
- ¼ hrnku neslazeného jablečného pyré
- ½ lžičky vanilkového extraktu (můžete vynechat)
- ¼ lžičky jedlé sody (můžete vynechat)
- Můžete přidat i skořici, nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče
- Na Borůvkové Máslo
- 1/3 hrnku kokosového másla
- 1/3 hrnku mražených borůvek, ale bude fungovat i jiné ovoce, vloni jsme dělala s malinami
Postup
Předehřejte si troubu na 175 °C, připravte si plech a vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem.
Připravte si jablečné pyré podle receptu zde, nebo případně můžete použít kupované, bez přidaného cukru.
Do misky nasypte mandlovou mouku, přidejte jablečné pyré,vanilkový extrakt a jedlou sodu.
Můžete přidat i nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče, pokud máte rádi.
Vypracujte těsto, nejlépe se bude míchat rukama, i když se vám na začátku bude zdát, že je to nemožné, vznikne vám nádherně vláčné těsto.
Těsto dejte mezi dva pečící papíry a vyválejte tak jak jste zvyklí. Já dělám asi 0,4 cm tlusté. Vykrajujte libovolné tvary a pokládejte je na připravený plech.
Postupně zpracujte celé těsto. Vykrájené těsto dejte do trouby péct na 12-15 minut.
Nechte vychladnout a mezitím si připravte borůvkové máslo.
Kokosové máslo dejte do menšího hrnku a opatrně zahřejte, aby se lehce rozpustilo, sundejte ze sporáku, přidejte mražené borůvky a ručním mixérem rozmixujte.
Vychladlé sušenky ozdobte borůvkovým máslem, slepte, nebo případně jen namočte do čokolády. Posypte kokosovou moukou místo cukru.
Můžete samozřejmě použít i marmeládu.
Skladujte v lednici.
7 komentářů
[…] GAPS […]
[…] jsem upekla 160 kousku lineckého, a vše jsme rozdali jako dárky a já se zařekla, že už pečení nechci ani vidět. Ale tyhle […]
Tak jsem to zkusila s mletými vlašáky, mandle zrovna nebyly. A jen minidávku, fakt jsem nevěřila, že to bude držet pohromadě. A drží! Krásně! Slepila jsem meruňkovou marmeládou a už jsou pryč.
Myslíte, že by se do těsta dalo přidat trochu medu?
Med. můžete určitě trochu přidat. Jsem ráda,že se podařilo.
[…] víkendu mě děti přemluvily a začali jsme péct. Pekli jsme bezvaječné linecké, a děti vykrajovaly a válely úplně samy. Taky to tedy podle toho vypadalo, neměla jsem nic, co […]
Můžu použít mandlovou odtučněnou mouku? 🙂
Ne, odtučněná nebude fungovat