Od malička jsem neměla ráda rajčata, představa toho že se do něj zakousnu, tak jako to dělala v dětství většina mých kamarádů, byla hrozná, okamžitě jsem se oklepala. V dospělosti jsem se pomalinku naučila rajčata jíst, i když jen tak sporadicky a občas, třeba když bylo rajče v salátu, tak jsem ho snědla. Ale samotné bych ho nikdy nejedla. Neměla jsem ráda ani kečup, rajskou atd.
Když se narodila dcera, rozhodla jsem se, že ji budu nabízet všechny potraviny, i ty co sama nemám ráda, protože ona je zrovna ráda mít může. A tak to přesně bylo. Rajčata jí moc chutnají a chutnají i mému synovi. Nejraději rovnou utržené na zahrádce. Jednou jsme byli na návštěvě u kamarádky a ta uvařila k obědu rajčatovou polévku. A dcera byla tak nadšená, že od té doby, když se zeptám, co mám vařit, vždy chce rajčatovou polévku. Její nejoblíbenější recept máte v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. A tohle je recept, který připravuji na 21 dní bez cukru. Tak jsem zvědavá, jak jí bude chutnat, až přijde ze školy.
Předehřejte si troubu na 175 °C, připravte si velkou pečící misku s víčkem. Na dno nalijte 2-3 lžíce olivového oleje. Rajčata a cuketu umyjte a nakrájejte na větší kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Přidejte oloupaný česnek. Vše dejte do misky a promíchejte. Nakonec oloupejte lilek a odstraňte vnitřek kde jsou semínka. Nakrájejte na kostky a přidejte do misky. Polijte zbytkem olivového oleje, osolte a pořádně promíchejte. Podlijte vývarem a dejte přiklopené pokličkou péct na 90 minut. Poté odklopte, promíchejte a přidejte nasekanou nať a nechte dalších 30 minut péct již bez pokličky. Po dopečení vyndejte z trouby a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Servírujte s čerstvou natí. Suroviny
Postup