Když se člověk na GAPS dostane do 5 fáze úvodní diety, má za sebou velká kus práce a je na čase představit tepelně upravené ovoce. Tohle je klasický recept na jednoduché GAPS pyré. Hrušky můžete vyměnit za jablka, později za meruňky, broskve a jiné ovoce.
Co je skvělé je také pro změnu přidat do stravy fermentovanou verzi tohoto pyré. Je to super hlavně pro děti, kterým nechutná fermentovaná zelenina.
Suroviny
- 2-3 lžíce ghí, kokosového oleje nebo másla
- 4 hrušky
- skořice
Postup
Do kastrůlku dejte pomalu zahřát tuk, mezitím oloupejte hrušky, odstraňte jadřinec a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte na zahřátý tuk a posypte skořicí dle chuti. Promíchejte a nechce pomalu vařit až budou hrušky měkké. Pokud nepustí dostatek tekutin, můžete případně podlít trochou vody. Záleží na druhu, jaký použijete.
Až budou měkké, rozmixujte ručním mixérem na pyré, nebo jen rozmačkejte vidličkou.
Servírujte posypané nasekanými ořechy, polité máslem nebo kysanou smetanou, nebo jen samotné.
Můžete si také vyrobit fermentované pyré. Nechte pyré pořádně vychladnout a do skleničky přidejte 2 lžíce tibi vodního kefíru, syrovátky y kefíru nebo na špičku nože práškových probiotika Gut Pro. Uzavřete a nechte v pokojové teplotě, v tmavém místě fermentovat 2-3 dny, poté dejte do lednice.
Nikdy neplňte skleničku úplně plnou, ale nechte alespoň 3 cm místa od hrdla. Nezapomínejte, že fermentace ovoce speciálně je tak trochu alchymie, a záleží na sladkosti použitého ovoce a teplotě jak rychle/pomalu bude fermentovat.
Hotové fermentované pyré skladujte v lednici. Neotevřené vydrží několik týdnů i měsíců, pokud ho tedy dříve nesníte.
Z nefermentovaného pyré můžete také upéct skvělou buchtu.
4 komentářů
To pyré je neuvěřitelně dobrý! Děkuju za recept a nápad!
Tak to mám velkou radost:-)
Dekuji za tento recept. Pyré je vynikajici, delala jsem z jablek. Mam ted spoustu jablicek ze zahrady. Rada bych jej udelala vice a uskladnila v lednici. Jak dlouho tam vydrzi nefermentovana verze? Nebo da se nejak zavarit? Dekuji.
V lednici tak týden počítám. Možná by šlo pyré zamrazit.