Nastává období dýní, hurá!
Znáte špagetovou dýni?
Je to odrůda dýně, která se po upečení promění jednoduše na špagety, jak už jméno napovídá. Tato dýně je světlejší barvy než její jiné odrůdy. I když minule mě překvapila a byla úplně oranžová, a naopak v jednom obchodě zase zelená. Tak i zde možná bude odrůd více.
Špagetová dýně je velice bohatá na kyselinu listovou, mangan, draslík, železo, vápník, zinek, vitamíny skupiny A, B (především niacin, riboflavin a tiamin) a vlákninu. Má velice nízký glykemický index a je výbornou náhražkou klasických nudlí.
Připravit si ji, je velice jednoduché. Způsobů je hned několik. Takhle ji připravuji já.
Dýni rozpůlím a pomocí lžíce vydlabu semínka. Dýni osolím a pokapu olejem, můžete použít co máte, olivový, kokosový, ghí, nebo klidně máslo. Olej vmasírujte do dýně a dejte péct do trouby na plechu. Můžete dát péct dužinou dolů, nebo naopak nahoru, je to v podstatě jedno.
Nechte péct při teplotě 170 °C asi 30-40 minut, dokud nebude dýně uvnitř měkká. Pak pomocí vidličky upečenou dužinu vyndejte a máte krásné, pravidelně vypadající nudle, které se dají použít jako nudle klasické. Ať už do polévky nebo na další rychlé recepty jako je třeba tento nebo tento.
2 komentářů
[…] GAPS […]
[…] pečené, nebo v polévce. Špagetová je prostě naše asi nejvíc oblíbená. Na blogu najdete instrukce, jak ji správně upéct a už tady někde mám i recept na […]