Velikonoce jsou tady a já jsem tady se slibovaným receptem na beránka. Snažila jsem se najít recept, který bude chutný, a hlavně připomínat beránka, jakého jsme pekli doma, když jsem byla malá. Doma jsme vždy na velikonočního beránka používali šlehačkové těsto, které bylo jako mramorová bábovka, vanilkovo-čokoládová. Chtěla jsem docílit stejného výsledku, ale protože se na GAPS nesmí smetana, musela jsem jí nahradit zakysanou smetanou. Určitě by šel ale použít i domácí GAPS jogurt. Pokud nemůžete mléčné výrobky, jsem si téměř jistá, že můžete smetanu nahradit kokosovým krémem. Pokud vyzkoušíte, prosím podělte se o výsledek.
Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na beránka vymažte sádlem a vysypte kokosovou moukou. Do mixéru dejte vejce, kysanou smetanu, rozpuštěné máslo a med a vše rozmixujte dohladka. Přidejte jedlou sodu a kokosovou mouku. Znovu pořádně promixujte, aby bylo těsto hladké a neměli jste hrudky z kokosové mouky. Půl těsta odeberte do misky a do zbylého přidejte kakao. Naposledy promixujte. Formu pomalu pomocí lžíce plňte nejprve světlým těstem a poté kakaovým. Po naplnění formu zakryjte. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 30 minut, záleží na velikosti formy, kterou použijete. Těsto je hotové, když je zapíchnutá špejle suchá. Já jsem pekla 2 malé beránky. Forma je 16 cm dlouhá a 12 cm vysoká u hlavy beránka. VESELÉ VELIKONOCE 😉Suroviny
Postup
2 komentářů
Dobrý den, mohu prosím dát špaldovou mouku místo kokosové (tu nemám)? Děkuji, Martina.
Marti kokosová mouka se nedá nahradit klasickou, tedy ani špaldovou. Bohužel to nebude fungovat.