Velikonoce jsou za dveřmi a k nim patří i tradiční mazanec. No tradiční úplně není, ale i tak, je to mazanec a z receptu mám obrovskou radost. Je to veliký hit u nás doma i u ostatních kdo mohli ochutnat. Určitě jeden z receptů, který se u nás bude objevovat i mimo Velikonoce. Sama jsem byla překvapená, jak se mi mazanec povedl hned na první pokus. Většinou když tvořím nový recept, tak musím zkoušet víckrát, než jsem s výsledkem spokojená. Tak snad bude chutnat i vám 😉
Kešu ořechy je nutné nejdříve namočit na 6 hodin, potřebujete, aby byly měkké. Troubu předehřejte na 175 °C Připravte si kulatou pečící misku (moje byla v průměru asi 15 cm) a vyložte ji omaštěným pečícím papírem. Stejné množství těsta stačí také na 6 muffunů. Když jsou měkké, slijte z nich vodu a dejte je do mixéru. Přidejte žloutky, jedlou sodu a rozmixujte vše do úplně hladkého těsta. Pokud zůstane nějaký kousek větší, nevadí, ale většina by měla být rozmixovaná. V samostatné misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Přidejte je do ořechového těsta a lehce ho lžící promíchejte tak, aby se sníh pěkně spojil s těstem. Nepoužívejte už ale mixér, ať těsto zůstane nadýchané. Nakonec vmíchejte rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy. Nalijte těsto do misky a uhlaďte povrch. A posypte plátky mandlí. Pečte asi 40 minut. Nechte mazanec vychladnout, než ho budete krájet. Suroviny
Postup
3 komentářů
Včera jsem pekla a je výbornej! Chutná hodně podobně jako klasickej, kdyby mi ho někdo naservíroval a neřekl mi nic, tak si myslím, že jim klasickej mazanec 😀
Delala jsem loni a byl opravdu luxusni!!
Letos nemam po ruce kesu orechy, ale mam kesu mouku – bude to fungovat i s ni? Nebude tam chybet ta voda?
Bohužel nebude to to samé. Můžete ale použít oloupané, namočené mandle místo kešů.