Plná dieta je ta jednodušší, pro mnoho lidí přijatelnější, verze GAPS diety. Plná dieta je taková dlouhá, cílová rovinka. Když jste se dostali až sem, znamená to, že váš zdravotní stav by měl být stabilizovaný, cítíte se lépe a tolerujete většinu povolených potravin. Proč říkám většinu? I když ideální stav je tolerovat všechny povolené potraviny, musíme brát v potaz ty z vás, kteří mají pravé a anafylaktické alergie na jednotlivé druhy potravin. Nejčastěji to jsou ořechy, vejce nebo mléčné produkty. I tak se dá projít úvodní dietou bez zařazení těchto problematických potravin a úspěšně se dostat do diety plné. Dieta bude mít i tak na tyto alergie blahodárný vliv a i když je nedokáže plně vyléčit, může se zmenšit jejich závažnost.
Plná dieta se doporučuje držet v průměru 2 roky. To je takové hypnotické číslo spojované s GAPS dietou. Jak to tedy opravdu je?
Každý z nás je jedinečný a bude potřebovat jiný čas na hojení. Čím déle jste se s nemocí potýkali, než jste se do této diety pustili, tím déle bude trvat i vaše léčba.
Dr. Natasha, autorka diety, uvádí dva roky jako minimum. Po 2 letech je dobré si udělat shrnutí, podívat se, co se změnilo, co se vyléčilo, jak se cítíte a podle toho se rozhodnout co dál. Jste spokojeni s tím, jak se cítíte? Pokud máte pocit, že je vše tak, jak jste si představovali, můžete se pomalu začít připravovat na zařazení potravin, které se na GAPS nekonzumují. Pokud máte pocit, že tělo potřebuje více času na hojení, pokračujte v dietě.
V podstatě ale pokud jste na GAPS vydrželi 2 roky, nebude vám opravdu nic chybět. Plná dieta je srovnatelná s paleo nebo nizkosacharidovým stravováním a dá se takto stravovat velice jednoduše. Plná dieta se s malými úpravami může stát vaším životním stylem.
GAPS dieta vás naučí poslouchat bedlivě vaše tělo, vnímat reakce na jídlo ale i okolí. Vnímat samu sebe. To je velice důležitá vlastnost.
V případě, že se kdykoli během plné diety objeví střevní potíže, atˇuž je to následkem stresu, špatně volené skladby stravy nebo třeba střevní chřipkou, vraťte se na týden, dva do druhé fáze. Ta vám pomůže trávení rychleji napravit.
Často se lidé pustí nejprve do plné diety, a teprve poté se odhodlají na tu úvodní, i to je možné řešení. Můžete začít plnou dietou, hlavně v případě, že trpíte chronickou zácpou a pomalu se do první fáze diety dostat pozpátku, tedy ubírat až budete v první fázi. Nebo po určitém čase prostě do první fáze přejít. Možností je mnoho.
Jak by měla v praxi vypadat plná dieta
Je velice dobré začít den sklenicí filtrované vody. Můžete si do ní přidat plátek citrónu, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo lžičku jablečného octa (používejte pouze Bio nepasterovaný). Voda by měla být vlažná, nikdy ne ledová. Můžete také začít den čerstvou zeleninovo – ovocnou šťávou. Je to v podstatě ale jedno jakou šťávu si uděláte. Důležité je zachovat pravidlo minimálně 50 % terapeutické složky (mrkev, řapíkatý celer, zelí, špenát, petržel, kopr, bazalka, kopřiva, listy z červené řepy a malé množství červené řepy: té by ovšem nemělo být více než 5%). Zbylá část je potom něco chutného, to dodá terapeutickým ingrediencím potřebnou chuť (ananas, jablko, pomeranč, grep, hroznové víno, mango atd.) Džus můžete pít čistý nebo si ho můžete naředit vodou. I zde se ale pije jen malý šálek. Vždy přidejte pár kapek olivového oleje. Pokud preferujete šťávy jen zeleninové, můžete klidně ovoce vynechat.
Naše tělo každý den projde 24 hodinovým cyklem, kde se střídá období aktivní, období odpočinku, období výživy a očistná neboli regenerační fáze. Mezi čtvrtou a desátou hodinou ranní je naše tělo ve fázi očistné nebo dá se říct také detoxikační. Je tedy vhodné v této době našemu tělu pomoci tím, že budeme pít dostatek tekutin, ať už vody nebo bylinných čajů. Tato čistící fáze vysvětluje, proč mnoho lidí nemá hlad ihned po probuzení. Pokud v těchto hodinách budete konzumovat velké množství jídla, může to negativně ovlivnit regeneraci a detoxikaci vašeho organismu. Je proto lepší se nasnídat kolem desaáté hodiny ráno, po dokončení očisty. Většina lidí začne touto dobou pociťovat hlad. Pokud jde o děti, tak tam je to trochu jinak, jsou většinou hladové hned po probuzení. Záleží také na tom, jak brzy vstáváte. Pokud máte opravdu hlad, dejte si šálek lahodného vývaru.
Na GAPS se snažíte zbavit zaběhlých zvyků, které klasifikují jídlo jako snídani, oběd a večeři. Jezte, když máte hlad, dle chuti, jen dbejte na to, abyste v jídelníčku měli dostatek vývarů, masa, zeleniny, vajec a mléčných výrobků, pokud je tolerujete.
Co může být snídaně
Vejce na mnoho způsobů, záleží, jak je máte rádi. Servírujte s domácími karbanátky, zeleninou (vařenou a syrovou) salátem, avokádem nebo masem. Žloutek je nejlepší téměř syrový, bílek uvařený. Nezapomeňte přelít přes zeleninu a vajíčka čerstvý olivový olej jako dresink. Karbanátky by měli být vyrobené jen z masa, okořeněné solí a pepřem, popřípadě nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a čerstvými bylinkami. Případně se strouhanou zeleninou. Pokud pořád ještě trpíte průjmem, vyvarujte se zatím syrové zeleniny, ořechů a semínek. Nezapomeňte na šálek teplého vývaru.
Avokádo a maso, rybu, zeleninu syrovou i vařenou, citrón a olivový olej. A zase šálek vývaru.
Domácí polévka s domácí kysanou smetanou a masem.
Lívance z mletých ořechů. Ty jsou úžasné s máslem a medem, nebo i nesladké, místo pečiva. Můžete také udělat výborné ovocné pyré – rozemelete jahody nebo borůvky (mražené nebo čerstvé). S lívanci chutná výborně! K tomu čaj z čerstvého zázvoru nebo máty.
Domácí muffiny, buchty, ořechové chleby atd.
Co k obědu
Domácí polévky a dušené maso a zeleninu s domácí kysanou smetanou a domácím kysaným zelím.
Avokádo s masem, rybou a vařenou nebo syrovou zeleninou. Použijte olivový olej a citrón jako dresink. Servírujte s domácím vývarem.
Použijte fantazii, záleží, co máte rádi. Kombinace masa a zeleniny a probiotického jídla v jakékoliv podobě je k obědu ideální.
Co na večeři
Každý z výše zmíněných pokrmů je možno použít i na večeři.
Více receptů a nápadů najdete postupně v receptech.
Na svačiny mezi jídlem, pokud potřebujete svačit, můžete jíst ovoce, řádně připravené ořechy a domácí pečené dobroty. Pokud máte chuť na něco malého, než půjdete spát, ideální je hrníček kefíru, jogurtu nebo kysané smetany.
Nebojte se experimentovat. Já jsem po roce na GAPS uvařila docela dost českých jídel. Používala jsem jen GAPS povolené suroviny a vždy to mělo úspěch. Snažte se to moc nekomplikovat. Zůstaňte u jednoduchých jídel a během pár týdnů si najdete pár receptů, které budete schopni vykouzlit během chvíle.
Každý talíř hlavního jídla by měl obsahovat: tuky, probiotické jídlo, maso, zeleninu (vařenou i syrovou) a vývar na zapití.
Dobrou chuť
♦♦♦
Použité zdroje:
CAMPBELL-MCBRIDE, Dr. Natasha. Gut and Phycology Diet: Natural treatment for Dyspraxia, Autism A.D.D, Dyslexia, A.D.H.D, Depression, Schizophrenia. 3. vyd. Cambridge: Medinform Publishing, 2011. ISBN 13: 987-0-9548520-2-3.