Šťáva z kysaného zelí

by Jana Dell-Plotnárková

Nejčastější otázku, kterou v úvodní dietě od lidí dostávám je: Kde seženu šťávu z kysaného zelí?
Ano když se dělá klasické kysané zelí, té šťávy tam opravdu moc není, a zelí jako takové se na začátku nekonzumuje.
Rozhodla jsem se tedy situaci vyřešit a začala jsem experimentovat a myslím, že se podařilo.
Takže, s velkou slávou, představuji můj nový recept na samotnou šťávu z kysaného zelí, vhodnou od 1 fáze úvodní diety.

Jediné, co sem ještě nevymyslela, co dělat s tím zelím, kterého celkem dost zbyde. Nerada vyhazuji jídlo, takže se u nás v rodině, jí pořád jen zelí.

Pár slov na začátek. Pokud máte problémy s histaminem, trpíte ekzémem nebo jinou kožní nemocí, která se projevuje svěděním, je nutno tuhle šťávu nechat fermentovat, stejně jako ostatní fermenty 12 týdnů. Každý čerstvý ferment má vysoký obsah histaminu, to je to, co hodně histaminiků odradí o GAPS diety, ale pokud si fermenty připravíte včas, není nutné se jich bát.

Jak jse již zmínila šťáva z kysaného zelí je zařazena jako jeden z prvních fermentů ( společně s řepným kvasem) již v první fázi úvodní diety. Tato šťáva je velmi potentní ferment a obsahuje  velké množství probiotických bakterií. Může tedy způsobit  silný a dramatický die off.

Doporučuje se tedy začínat ¼ lžičkou šťávy zamíchané do vývaru nebo teplé vody a sledovat reakce. U extrémně citlivých jedinců a u lidí se silnou histaminovou intolerancí je někdy nutné začínat po kapičkách, opět vmíchaných do vývaru nebo teplé vody. Nespěchejte s navyšováním šťávy, buďte trpělivý a sledujte reakce. Jsou lidé, kterým trvá dostat se na jednu lžičku Pamatujte si GAPS je běh na dlouhou trať, ne sprint.

Jak si tedy šťávu připravit:

Potřebujete skleněnou láhev, s uzavíratelným víčkem, tu pořádně umýt a nechat vyschnout.

Šťáva z kysaného zelí

Vytisknout
Počet porcí: - Doba přípravy: Doba vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.1/5
( 34 voted )

Suroviny

  • 1 malé bílé zelí, nakrájené na kusy, stačí jen hrubě
  • 4-5 hrnků filtrované vody
  • 2 lžičky keltské soli, případně mořská nerafinovaná sůl, nebo himalájská

Postup

Do mixéru vložíme zelí, a necháme nasekat na drobné kousky. Poté zalijeme vodou a osolíme, znovu promixujeme. Takto připravené zelí i s tekutinou přendáme do skleněné lahve, očistíme hrdlo lahve papírovým ručníkem a uzavřeme. Necháme fermentovat minimálně 4 dny při pokojové teplotě. Poté se přes cedník a plátýnko směs přecedí, zelí se dá stranou, může se použít PRO NE GAPS potřeby, na salát a jinou konzumaci.

Šťávu nalijte do skelněné, uzavřené nádoby a skladujte v lednici.

Jaké benefity má pití fermentované šťávy ze zelí?

  • Obsahuje velké množství vitamínu C
  • Obsahuje tkz. vitamin U neboli Methylmethionone, který má mnoho léčivých vlastností
  • Podporuje trávení tuků a stimuluje produkci žluče
  • Je vysoce anti mikrobiální a proti kvasinkový
  • Obsahuje I3C, silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat játra a zrychluje zpracovávání estrogenu
  • V neposlední řadě obsahuje biliony zdraví prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů a minerálů, což z něj dělá opravdový SUPER FOOD.

Pro výrobu další dávky můžete do nového fermentu přidat 1/2 hrnku šťávy z předešlé fermentace. Fermentace tak bude rychlejší. Tento krok můžete klidně vynechat a vždy fermentovat od začátku.

Mohlo by vás zajímat

60 komentářů

K 16 dubna 2018 - 20:55

Koukam, ze nechavam venku moc dlouho. Super recept na stavu z kysaneho zeli.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 dubna 2018 - 22:03

Díky.Šťáva se připravuje jinak než klasické zelí. Je nutné přizpůsobit danému prostředi a teplotě.

Reply
Dalibor Pavlík 29 června 2018 - 15:53

Ahoj Jano,
chystám se, že připravím tvoji šťávu. Chci se tě jen zeptat na
přesnější instrukce. Konkrétně mě zajímá toto.

1. Jaký poměr soli a zelí doporučuješ? U kvašeného zelí používám
jeden gram soli na padesát gramů zelí.
2. Jak hodně zelí opravdu nakonec pomixuješ? Pokud dám zelí s vodou
do vysokorychlostního mixéru, bude z toho vysloveně kaše.
3. Mám teď doma cca 26 stupňů, nebo mám nechat kvasit ve sklepě? Tam
je teď cca 20 stupňů.

Při kvašení zelí vše vážím a měřím, osvědčilo se mi to. Tak se raději
dopředu ptám.

Každopádně moc děkuju za recept. Teď zelí pracně před každým jídlem
odšťavňuji, kvašená šťáva by byla bezva.

Dalibor

Reply
Jana Dell-Plotnárková 5 července 2018 - 10:23

Dalibore, mám vyzkoušný ten poměr co je v receptu. Piši tam 2 lžičky sole. není nutné vážit nebo měřit.
Ano v mixéru vznikne skoro kaše, pokud máš opravdu výkonný mixér, tak to rozmixuj jen lehce, já mám zelí na drobné kousíčky. A tak je to v pohodě.
Pokud je 26 stupnů, dej to někam do chladu. Jinak to bude kvasit zbytečně rychle. A je nutné hlídat, možná když bude chladněji, tak bude kvasit o den dva déle. Já mám recept osvědčený na Havaji, tam kvasím v kuchyni, a těch 26 tam minimálně mít budu.

Reply
Dalibor Pavlík 5 července 2018 - 18:14

Jano, moc děkuju za odpověď. Na zítra mám objednaný nákup, hned přiobjednám jedno zelí. Asi zkusím variantu ve sklepě i při těch 26 stupních, alespoň se toho více dozvím.

Reply
alena 29 července 2018 - 07:06

prosim a proc se zeli nesmi konzumovat?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 31 července 2018 - 19:23

Zeli se konzumovat může, můžete z něj připravit třeba gulaš nebo zelnou polévku. Ale pro GAPS pacienty není dostatečně fermentované, a může dělat problémy. Také tím, že bude už bez šťávy, je složité ho skladovat.

Reply
Lenka 23 srpna 2018 - 17:48

Prosim zeli mam nechat kvasit v lednicce, kdyz v byte je moc teplo a nemam kde jinde? Je mozne uavrit do sklenice s kovovym vickem?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 25 srpna 2018 - 20:58

Kovové víčko nevadí, zelí by se ho stejně nemělo dotýkat. Když je velká teplota, zkuste na první 4 dny fermentace dát sklenici někam, kde bude chladněji. Klidně do ložnice, do sklepa, na schody, prostě najdete nejchladnější místo v domě/bytě.

Reply
Elena 30 srpna 2018 - 12:34

Jano ten pohar na byt otvoreny ci zatvoreny, ked to kvasi. Ja som to dala do klasickedo ikea pohara s vickem a ked som to otvorila tak mi to buchlo a bola som ja aj cela kuchyna od zeli;)

Reply
Jana Dell-Plotnárková 5 září 2018 - 20:41

Zavřený, na GAPS se vždy fermentuje anaerobně. Ano někdy se může stát, že ferment bouchne, když je například vysoká teplota, fermenuje vše mnohem rychleji.V těchto případech je nutné ferment takzvaně odkrnkout, tedy během fermentace lehce odpustit vzduch, aby se lahev nenatlakovala a předešlo se tomu výbuchu. Taky zálěží na tvaru láhve, ta zde na fotce je kam jsem štávu přelila, ale fermentuji vždy v lahvi se širokým hrdlem. Pravděpodobnost bouchnutí klesá.

Reply
Lenka 11 listopadu 2018 - 16:27

Dobry den,
ja kapustu odstavim a do stavy vysypem 1 tbl biokultu. V zatvorenej flasi to necham par dni pri izbovej teplote. Je to ine ako solena stava, ale myslim, ze ucel to splni. Co si o tom myslite?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 12 listopadu 2018 - 19:40

Leni už se to nedá nazývat laktofermentace. A z mého pohledu je lepší a učinější klasická forma fermentace. Takto si limitujete počet probiotickým kmenů na pouze ty, které jsou v biokultu.

Reply
Jana 12 prosince 2018 - 22:03

Dobrý večer, někde jsem cetla, že tato šťáva se pije pokud jsem doma.😂 a jen 3’dny, pak vynechat a pi dalších 3 dnech oper opakovat

Reply
Jana Dell-Plotnárková 13 prosince 2018 - 01:57

Jani ted trochu nerozumím vaší otázce? Pokud máte na mysli kvůli přístupnosti na toaletu, tak není důvod. Je totiž nutné zavádet pomalinku, začít klidně kapičkou nebo půl lžičkou a postupně zvyšovat. Ideálně se pije pije před jídlem, aby nastartovala trvávení.

Reply
Markéta 1 února 2020 - 18:43

Jak moc stěžejní je filtrovaná voda pro přípravu šťávy z kysaného zelí? Dá se použit třeba převařená vychladlá? Dekuju

Reply
Jana Dell-Plotnárková 7 února 2020 - 11:51

Celkem dost. Chlor v kohoutkové vodě, i té převařené a odstáté bude narušovat fermentaci. Převařením se chlor z vody v žádném případě neodstraní, naopak.

Reply
Jana 4 února 2021 - 08:53

Dobrý den Jani,
chystám se GAPS dietu držet právě kvůli ekzémům a možné histaminové intoleranci. S fermentováním nemám žádné zkušenosti. Těch 12 týdnů co popisujete v článku tedy znamená, že nechám zelí v lahvi při pokojové teplotě a šťávu sleju až po těch 12 týdnech? Děkuji předem za odpověď.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 4 února 2021 - 18:10

Jani připravíte dle návodu, necháte 4 dny v pokojové teplotě, potí slijete a uložíte do lednice a tam necháte dále těch 12 týdnů fermentovat. Někdy stačí i jenom šest.
U histaminové intolerance je vhodnější zažít řepným kvasem, ten je mnohem jemnější a l=pe snášený.

Reply
Šárka 10 ledna 2019 - 21:56

Hezky vecer, muzu vedet, jake je dakovkovani? pisete zacit na kapicce nebo pul lzicce, ok a jak pokracovat dale? jake mnozstvi si denne muzu dat a jak dlouho se da stava uzivat? pořád? dekuji moc za info 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 11 ledna 2019 - 02:02

Šárko dávkování dle tolerance, každý ji má jinou. Ale když si dáte malého panáka před každám jídlem, to v případě, že jste na GAPS. Jinak stačí jednou denně malý nebo velký panák, tím dodáte tělu dostatek probiotik.

Reply
Dana Olejárová 25 ledna 2019 - 13:40

Dobrý den. V úvodu pisete ze má šťáva fermentovat 12 týdnů. Při pokojové teplotě?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 25 ledna 2019 - 23:12

Pokud se fermemtuje 12 týdnů kvůli histaninu, tak se po 4-5 dnech dává již přecezená štáva do lednice.

Reply
Simona Zaňková 4 května 2019 - 13:36

Dobrý den,Jano,stále nerozumím té 12titydenni fermentaci?Pokud jsem tedy alergiky,sliju stavu po 4 dnech a nechám stát v ledničce až 12 týdnů,než si můžu dát?
Děkuji za odpověď,Simona

Reply
Jana Dell-Plotnárková 11 května 2019 - 19:10

Delší fermentace se doporučuje u lidí se SILNOU histamínovou intolerancí. Ne každý alergik potřebuje zákonitě delší fermentaci.
Postup je tedy takový, že se po 4 dnech šťáva slije a nechá se v lednici 6-12 týdnů. U fermentů platí pravidlo čím starší ferment, tím méně histaminu.

Reply
Řepný kvas – Jana Dell-Plotnarkova 13 února 2019 - 03:28

[…] žaludeční šťávy a v GAPS dietě je doporučována právě z tohoto důvodu. Stejně jako šťáva z kysaného zelí je používán již od první fáze úvodní […]

Reply
Lydie 12 června 2019 - 10:22

Dobry den, prosim o radu. V tomto obdobi uz je obtizne sehnat „stare“ zeli. Muze se vyuzit ny kvas i mlade zeli? Dekuji moc za odpoved.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 14 června 2019 - 06:54

Ke kvašení je možné určitě použít i nové zelí.

Reply
Dana 1 února 2021 - 16:50

Může se použít i červené zelí?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 2 února 2021 - 08:45

Může, ale červení zelí pomaleji fermentuje, tak budete muset nechat o chvíli déle.

Reply
Lucie 29 září 2019 - 17:44

Dobrý den,
mohu místo filtrováné vody použít převařenou? Děkuji 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 13 října 2019 - 21:36

raději použijte vodu minerální, převařená má ještě více chloru a to je pro fermenty nevhodné

Reply
Petra 18 října 2019 - 09:02

Dobrý den, Jani, filtrovanou vodu nemám, mohu použít třeba magnezii? Nebo doporucujete jinou minerálku? Děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 18 října 2019 - 23:39

Minerálni voda není to nejlepší na fermentaci. Zkuste jen odtaátou kohoutkovou, ale ideální to není.

Reply
Markéta 19 října 2019 - 15:13

DOBRÝ DEN,TLAČILI JSME ZELÍ A ZBYLA MI TA VYTLAČENÁ ŠTÁVA S TOHO ZELÍ MOHU POUŽÍT MÍSTO VODY?
DĚKUJI

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 října 2019 - 06:20

ano!

Reply
Alena 21 října 2019 - 08:04

Dobrý den, mohla byste mi poradit s filtrem na vodu ? Nevím, jaký si mám pořídit. Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 27 října 2019 - 02:23

Já používám od firmy berkey. Což je velký systém, který není napojený na vodovod. Případně je super filtrovací konvice Oasa.

Reply
Ondova 5 prosince 2019 - 14:08

Dobrý den, jak mám začít se šťávou u syna 3 roky. Žádné alergie nemá. Trpí zácpou. Mám dávat rovnou neredene? Jaké množství a kolikrát denně? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 5 prosince 2019 - 17:00

Samotná šťáva na zácpu nemusí stačit. Upravila jste stravu?
Jinak můžete začít 1/4 lžičko. apomalu zvyšovat. Dle tolerance. Vic bohužel nejsem schopna bez informací, naslepo poradit.

Reply
Lenka 14 prosince 2019 - 22:14

Dobrý den, u nás ve zdravé výživě prodávají šťávu z kysaného vysockého zelí (Vysoké nad Jizerou je nedaleko, tak je to opravdu čerstvé). Zřejmě to jsou přebytky, které zbyly po výrobě kys. zelí. Mohu užívat i tuto šťávu? Je tedy poměrně slaná… Jinak bez jakýchkoli přídavků. Jaké by bylo dávkování pro děti 4 a 7 let na podporu střev/imunity. Lze tím nahradit i probiotika? Např. po užívání antibiotik? děkuji!!! Lenka

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 prosince 2019 - 04:37

Leni nejsem bohužel schopná posoudit bez znalosti zdravotního stavu zda stačí nebo nestačí. A ani kvalitu prodávané šťávy, zda je opravu živá, tedy není nejakým jiným způsobem zpracovaná, jak je vyráběná, skladovaná atd. Tak nejsem v pozici radit zda je pro vás a vaši rodinu tato šťáva vhodna. J.

Reply
Iveta 28 května 2020 - 20:17

Co kdybych místo přecezení, zelí po těch 4 dnech odšťavnila v odšťavňovači? Aby bylo více šťávy a co nejméně odpadu. Neměl by ho totiž kdo sníst. Děkuji za odpověď.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 8 června 2020 - 10:17

Myslím, že to můžete určitě vyzkoušet. Já nemám osobni zkušenost, ale technicky vzato by to fungovat mělo. Nutné však použít šnekový odštavnovač, aby se nezničila probiotika.

Reply
Vítek 30 října 2020 - 10:12

Dobrý den. Relativně nedávno jsem objevil v Globusu okurky kvašáky, poté i levnější variantu v Tescu. A kvašáky jsou stejně jako kysané zelí produktem mléčného kvašení. Co si myslíte o mém předpokladu, že lák z kvašáků by mohl mít podobné vlastnosti jako šťáva z kysaného zelí? Takto bych prostě vždy po zakoupení kvašáků přelil lák do lahve a kvašáky mohl uchovávat v osolené vodě…

Reply
Jana Dell-Plotnárková 11 listopadu 2020 - 13:47

Určitě ne, kupované kvašáky nejsou to samé jako domácí tradičně fermentované zelí ani šťáva z nich.

Reply
Michaela 10 ledna 2021 - 08:12

Dobrý den,
jak dlouho vydrží šťáva v lednici?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 13 ledna 2021 - 11:36

Pokud se nekontaminuje tak i několik měsíců.

Reply
Dan 16 února 2021 - 07:52

Dobrý den,
mám v lednici týden zcezenou šťávu ze zelí. Na dně láhve jsem objevil jakoby bílý prášek, který vypadá jako „škrob“, těžko popsat. Jedná se o normální stav? Nebo to může být výsledek špatného zcezení? Použil jsem kovový cedník bez plátynka.
Děkuji.
Dan

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 února 2021 - 18:13

Ano tato usazenina je u fermentů velmi běžná a není nijak na škodu.

Reply
Kate 14 července 2021 - 15:54

Ted uz se da stava ze zeli bezne i koupit…omylem jsem ted zakoupila jednu s proslym datem spotreby, cca o tyden. Vadi nevadi? Chutna stale v pohode.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 15 července 2021 - 12:36

To určitě dá, ale pokud držíte GAPS dietu jediná povolená je ta domácí. Mnoho těch kupovaných je pasterizovaných, nebo jsou balené v plastu atd.

Reply
Jarka 18 srpna 2021 - 17:12

Pěkný den, je velký problém když jsem celých 12 týdnů nechala to zelí V šťávě v lednici po 4 dnech fermentace?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 19 srpna 2021 - 14:26

Takže po 4 dnech jste to celé dala do lednice bez toho a abyste to slila? Nemělo by to vadit. Slijte nyní a ochutnejte.

Reply
Hana Jirovská 14 září 2021 - 07:39

Po roce jsem spotřebovala kvašené zelí v kameninovém zeláku.Na jeho dně mi zbylo půl litru šťávy z jeho mléčného kvašení.Je možné tuto šťávu nějak využít?Zelák jsem vymyla a připravila na další naložení zelí.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 14 září 2021 - 14:26

Určitě bych slila do lahve, dala do lednice a používala. Případně můžete použít jako startér na nové zelí.

Reply
Jonas 8 října 2021 - 08:02

Jak velkou sklenici budu potřebovat? Příp. jestli možno rozdělit do více menších? Díky 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 8 října 2021 - 17:06

Určitě můžete rozdělit do více sklenic.

Reply
Jonas 8 října 2021 - 08:24

Ještě jsem se zapomněl zeptat na plátýnko. Stačilo by přecedit přes cedník? Nebo kde se dá sehnat?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 8 října 2021 - 17:08

Plátýnko sežene pravděpodobně online. Často mají také obchodu se zdravou výživou.Nebo se dá použít dětská bavlněná plena, nebo slabší kuchyňská utěrka.

Reply

Zanechte komentář