Kysané zelí s mrkví a jablkem

by Jana Dell-Plotnárková

Tak základní recept na GAPS kysané zelí je venku a teď můžu začít sdílet ty jednoduché, rychlé fermentované dobroty, ať máte z čeho vybírat.

Nejčastější dorazy jsou totiž na to, jak naučit děti jíst fermenty. Připravuji pro vás tedy několik receptů, právě pro děti. Těm někdy samotné kysané zelí nechutná, pokud se na něj nenaučí již od příkrmů a u starších dětí, které mohou třeba být i vybíravější musíme zkoušet různé triky, aby jim to chutnalo. Neboje budou i dospělácké fermenty! 

Tak tady je první z nich.

1 hlávka bílého zelí

2 velké nebo 3 menší oloupané mrkve

2 jablka, oloupané, bez jadřince

sůl

Připravte si mísu a čistou lahev na fermentaci.

Zelí očistěte, odstraňte z něj nepěkné listy a vykojte košťál, rozpulte, pak znovu půlky rozpulte a můžete začít krájet na drobné nudličky. Pár větších listů ze zelí si nezapomeňte schovat na zatížení zeleniny v lahvi. Zelí můžete také nastrouhat na kuchyňském robotu nebo pomocí mandolíny. Nakrájené/nastrouhané zelí vložte do připravené mísy, nasolte, promíchejte a nechte pod utěrkou asi půl hodiny odpočinout. 

Po půl hodině začněte zelí mačkat a třít, aby pustilo dostatek šťávy a změklo. To bude trvat několik minut, tento krok chcete udělat, než přidáte mrkev a jablko. Když tento krok vynecháte, zůstane zelí tvrdé a nebude dobře fermentovat. Může se dokonce i zkazit.

Mezitím si nahrubo nastrouhejte mrkev, opět můžete ručně nebo na kuchyňském robotu. Přidejte do mísy se zelím a promíchejte.

Nakonec nastrouhejte jablko a přidejte do mísy k zelí a mrkvi. Celé promíchejte a promačkejte, mrkev a jablko pouští šťávu na rozdíl od zelí velmi jednoduše, jak jsou měkké, a tak se nemusíte u tohoto receptu bát, že byste neměli dostatek šťávy. 

Když bude směs pěkně měkká, můžete ji začít dávat do připravené, čisté, případně sterilované lahve. 

Vždy dejte jen trochu a umačkejte, ať nemáte v zelenině vzduchové bubliny. Postupně tedy do lahve přendejte veškerou zeleninu, zalijte šťávou a navrch položte vetší listy zelí. I listy zelí by měly být ponořené pod tekutinou. Pokud nemáte dostatek šťávy, tak můžete dolít filtrovanou nebo minerální (neperlivou) vodou. Nicméně, jak jsem zmiňovala, u tohoto receptu by problém s nedostatkem šťávy nikdy neměl nastat! Pokud ano, je chyba v přípravě zelí a je nutné směs z láhve vyndat a zelí (teď už smíchané s jablkem a mrkví) znovu promačkat, aby změklo a pustilo šťávu. 

Před uzavřením si vnitřek lahve otřete čistým hadříkem, aby zůstalo hrdlo čisté a nezapomeňte si nechat několik centimetrů pod hrdlem prostor, směs určitě nabobtná. Lahev zavřete a postavte do misky, aby mohla odchytit šťávu, která může v prvních dnech z fermentu unikat. 

Pokud vám směs nabobtná, a nebude v ní dostatek šťávy, dolijte trochu vody. Směs můžete také opatrně, pomocí čisté lžíce lehce stlačit dolů. 

Proto je opravdu velmi důležité mít nad zeleninou v začátku hodně šťávy. 

Nechte fermentovat v pokojové teplotě 2-4 dny, nebo až přestane ferment bublat. Poté dejte do lednice. A můžete hned jist, lepší ale bude nechat alespoň týden, dva v lednici. 

Dětem následně můžete ferment klidně rozmixovat a přidávat místo hořčice, majonézy k masu a jinému jídlu. Nebo nechat tak jak je. Zeleninovou směs můžete přidat k vajíčkům, do salátů, nebo klidně i do polévky.

Díky přidanému jablku, může tento ferment fermentovat mnohem rychleji. A to je normální. 

Pokud chcete zeleninu trochu dochutit, můžete přidat k fermentaci třeba celou skořici, anýz, hřebíček nebo jiné aromatické koření. 

Pro všeobecné otázky o fermentaci nezapomeňte přečíst celý článek o přípravě fermentovaného zelí. 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář