Masové kuličky jsou při každí výzvě obrovský hit. U nás doma jsou takovou rychlou klasikou. Dělám je na mnoho způsobů, samotné maso, oblíbené s červenou řepou, s játry a květákem ale i jen samotné masové. Někdy přidávám třeba bylinky, česnek, cibuli, někdy zase třeba žloutky.
Masové kuličky jsou také naší volbou při cestách – autem i letadlem. Vydrží celkem dlouho chutné a čerstvé a jednoduše se jí. Když jsem s dětmi létala na léto z havaje do Čech, měla jsem sebou vždy masové kuličky!
Masové kuličky s rajčatovou omáčkou jsou celkem známá klasika. Jednu variaci receptů mám v kuchařce Cukrfree pro malé i velké. Ale tohle je v poslední době náš nový favorit.
Do hrnce dejte olivínový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, posypte sušeným oreganem a promíchejte. Nechce pomalu restovat a mezitím si nakrájejte rajčata na stejně velké kousky a jak budete krájet přidávejte je postupně do hrnce a občas promíchejte. Osolte a opepřete, podlijte vývarem a nechce pod pokličkou dusit asi 30-35 minut. Ke konci přidejte kokosové mléko a promíchejte. Mezitím si z masa připravte stejně velké masové kuličky, osolte a opepřete, a nakonec přidejte do rajčatové omáčky, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte opět pod pokličkou pomalu probublávat dalších asi 30 minut. Až budou masové kuličky hotové, vmíchejte do omáčky čerstvý špenát, promíchejte a nechte pod pokličkou změknout, stačí již mimo sporák. Servírujte s květákovou rýží, chlebovou plackou nebo prostě samotné.Suroviny
Postup
2 komentářů
Ty masové kuličky se nerozpadnou? Když nejsou ničím spojené? Je na to nějaký fígl nebo to prostě drží?
Nerozpadnou, prostě drží. Žádný fígl.