Našla jsem úžasný zdroj zvěřiny, a tak mám pár super kousků v mrazáku. Zvěřinu miluji, a tak si to moc užíváme. V mrazáku jsem měla i pěkný kousek telecích jater, a recept byl na světě. No a nový recept se určitě hodí do podzimní výzvy 21 dní bez cukru.
O zdravotních benefitech orgánového masa jsem psala již opakovaně. Orgánové maso tvoří důležitý základ GAPS diety a játra jsou takový přirozený multivitamin. Ideální je jejich konzumace jednou/dvakrát týdně.
Často se objevují dotazy, zda se mohou játra konzumovat v těhotenství. Tento dotaz se váže k všeobecnému doporučení nevhodnosti vitamínu A v těhotenství. Toto téma je velmi složité a vydalo by na knihu. Podrobněji se o tom dočtete třeba v knize GAPS terapeutický protokol nebo Nástrahy vegetariánství. Mohu vás však ujistit, že konzumace jater v těhotenství je nejen bezpečná ale také velmi důležitá. Pravidlo je stále stejné, nic se nemá přehánět. Nikdo neříká že máte konzumovat játra ve velkém denně. Ale pokud je zařadíte do jídelníčku jednou/dvakrát týdně, nehrozí v žádném případě žádné předávkování vitamínem A. Právě toto předávkování je důvodem, proč se v těhotenství nedoporučuje vitamin A. Nutno také upozornit na obrovský rozdíl v konzumaci přirozeného vitamínu A a syntetického vitaminu A, který najdete v doplňcích stravy. V případě syntetického vitamínu A plně souhlasím s běžnými doporučeními a nedoporučuji jeho konzumaci nejen během těhotenství ale celkově.
Žádný vitamín ve své přirozené podobě, nemůže být pro naše tělo nebezpečný!
Tak a teď už k receptu. Recept je velmi jednoduchý, a i když je připraven ze zvěřiny, jsem si jistá, že stejný recept můžete připravit třeba i z hovězího masa. No a co dělat, když nemáte játra rádi? Zaprvé je to veliká škoda a začala bych pracovat na způsobu, jak játra občas do jídelníčku dostat. Možností je mnoho. Tady v tomto receptu je jich velké množství, takže pokud si na jejich chuť teprve zvykáte, můžete jich použít jen malé množství a zbytek nahradit klasickým masem. A příště zkusit přidat o trochu víc atd. Můžete si také připravit třeba tuhle paštiku, nebo i tuhle kde je chuť zjemněná houbami. Případně játra zakomponovat do masových kuliček anebo jednoduše přidat do vývaru. Játra jsou tak nabitá živinami, že je prostě ohromná škoda se o jejich konzumaci občas minimálně nepokusit.
Takže technicky můžete stejný guláš připravit i bez jater, ale zkuste přidat aspoň trochu. V tom množství se jejich chuť ztratí a vy budete doslova nabití energii.
Suroviny
Postup