První týden lednové výzvy je téměř za námi, a tak je na čase přidat další nový recept. Ať se to všechno stihne než výzva skončí. Ono to totiž vždycky strašně rychle uteče.
Paprika je v GAPS potravina, která se nikdy nezařazuje hned v začátku, pro mnoho lidí je těžce stravitelná, hlavně v syrové podobě. Takže tato polévka je vhodná pouze na plné dietě, a až po odeznění veškerých zažívacích potíží.
Jedním důvodem je způsob přípravy – pečení – to je vhodné až od 4/5 fáze úvodní diety a druhým je v tomto receptu právě ta paprika.
Takže pokud byste ji vynechali, nebude to už papriková polévka, ale může být stále celkem dobrá a vhodnější o trochu dřív než s paprikou v receptu. Pokud papriku teprve do stravy zavádíte, zkuste ji nejprve do receptu přidat jen kousek, ať víte, jak tělo zareaguje, a pokud to bude bez reakce, zkuste příště o kousek více atd.
Tento recept je úžasný právě díky chuti pečené zeleniny, pokud budete dělat tak jak je recept napsaný, tedy s paprikou, nedoporučovala bych ji vařit na sporáku, chuť bude VÝRAZNĚ jiná.
Pečená paprika dodá polévce takovou zajímavou, kouřovou chuť.
Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte pekáč a do něj vložte cherry rajčata. Na kousky rozporcovaný květák, mrkev nakrájenou na delší hranolky, papriky očistěné a nakrájené a široké plátky, cibule nakrájená na čtvrtky. Paličku česneku očistěte od vnější slupky, nahoře seřízněte a vložte do pekáče. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte péct na 60 minut. Až bude zelenina pečená, přendejte ji do většího hrnce, pečený česnek vymačkejte ze slupky a zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Pomalu nechte přivést k varu a povařte asi 25 minut. Ochutnejte a dosolte/opepřete dle chuti. Když se bude polévka vařit, připravte si bylinkový olej. Do nádoby dejte hrst nasekané petrželky nebo jiné byliny (třeba koriandr chutná skvěle) zalijte avokádovým olejem a rozmixujte do hladka. Až bude polévka hotová, rozmixujte ji do hladkého krému a servírujte s bylinkovým olejem, případně s domácí zakysanou smetanou.Suroviny
Postup