Podzim je tady, teda dalo by se téměř říct, že zima je tady. Dnešní dva stupně na teploměru moc teplotám v září neodpovídají. Ale snad se ještě dočkáme krásného podzimu, nebo třeba i babího léta.
Jako každý podzim pomalu připravuji výzvu 21 dní bez cukru a s výzvou i nové recepty. V poslední době nemám na focení a psaní receptů moc času, ale tenhle mám už i nafocený, a tak je škoda ho na web nepřidat. Patří do škatulky – jednoduché –, a tak se musím podělit.
Vznikl tak jako většina mých receptů, tak trochu co dům dal. Měla jsem doma jednu přerostlou cuketu a na zahrádce obrovské množství kadeřávku. Znáte to každoroční období, kdy vám všichni nabízejí cukety. Všichni pěstují cukety a nikdo je nejí. Jedna věc, kterou jsem vlastně nikdy nepochopila, proč lidé nechávají ty cukety tak přerůst. Mám mnohem raději takové ty malé, nebo střední. Ty metrové a tříkilové cukety mi prostě nechutnají. Ale když už mi ji někdo dá, tak ji samozřejmě sníme. Přece jen jídlo se nevyhazuje, že jo?!
Stejně jako většinu mých receptů si i tento můžete upravit. Mleté maso můžete použít klidně vepřové (to jsem použila já), ale recept bude super i s masem krůtím nebo kuřecím. Na dochucení můžete přidat trochu kurkumy, nebo třeba sušeného oregana. V tomto receptu jsem použila olivový olej, protože jídlo není dělané při vysoké teplotě, ale pomalu dušené. Můžete však vyměnit za ghí nebo vepřové sádlo. Pokud nemáte kadeřávek, použijte klidné špenát (klasický nebo baby) případně mangold. K cibuli na začátku receptu můžete také přidat nasekaný česnek. Pokud chcete udělat jídlo bezmasé, vynechte v začátku maso, a nakonec do směsi vmíchejte vajíčka, budete mít takové moderní lečo. Jak vidíte, jeden recept a tolik možných variant. Pak, že je to vaření složité!
Suroviny
Postup