GAPS kuře na paprice

by Jana Dell-Plotnárková

Další ze série české kuchyně v GAPS provedení. Ten život v Čechách začíná mít vliv na moje vaření. Děti se ptají, co to je když o některých jídlech mluvíme a tak než jim vysvětlovat, je lepší jim to uvařit ne?

Jak jsem již zmiňovala, česká kuchyně nikdy nebyla moje nejoblíbenější, až na kachnu se zelím, tu můžu pořád, jen mi nikdy moc nechutnal ten knedlík.  Ale když jsem začala dělat segedín, plněné papriky v GAPS verzi tak mi to nějak začíná chutnat a o dětech ani nemluvím.

Hlavní důvod, proč jsem tyhle jídla nikdy nevařila bylo, že jsme je nikdy vlastně nevařila v té klasické podobě. Musela jsme nejprve najít v jedné tradiční české kuchařce recept a podívat se, jak se to vlastně vaří, a pak to zkusit upravit do GAPS verze. Tohle se mi povedlo na první dobrou, a tak jsem moc ráda. 

Jednou jsem místo kuřete použila domácího králíka, toho moje maminka taky dělala na smetaně, když jsme byly s bráchou malí, a tak nabízím další variantu. Tady na fotkách je recept dělaný ź kuřecích prsou, jiné maso jsem ten den neměla, ale můžete použít i stehna s kostí, případně i vykostěná.

Tak snad vám bude chutnat stejně jako nám!

GAPS kuře na paprice

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 700 gramů kuřecího masa
  • 3 střední mrkve
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • bobkův list (asi 3-4 listy)
  • 200 ml neslazeného kokosového mléka
  • sůl, pepř
  • špetka mleté kurkumy

Postup

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Připravte si mrkev, oloupejte ji a nakrájejte na stejně velké půlměsíčky nebo kolečka.

Do kastrolu dejte sádlo a na něj cibuli, pomalu nechte osmahnout,

Přidejte maso a nechte z obou stran pár minut zatáhnout. Poté přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, osolte, opepřete a posypte mletou paprikou a kurkumou. Promíchejte a podlijte vývarem, přidejte bobkův list, zakryjte pokličkou a nechte pomalu dusit asi 45 minut.

Až bude maso i mrkev měkké, vyndejte maso stranou do misky, odstaňte bobkův list. Přidejte kokosové mléko a nechte 5-10 minut dále vařit. Poté rozmixujte do hladké omáčky, a nakonec do ní vraťte maso. Do rozmixovaní omáčky můžete vrátit i bobkův list pro zlepšení chuti.

Servírujte s květákovou rýží

Pokud nejste na GAPS můžete místo kokosového mléka použít i kvalitní vysokotučnou smetanu.

 

 

Mohlo by vás zajímat

9 komentářů

Ivana Barankova 1 května 2022 - 18:06

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat,zda by jste mi něco doporučila na trávení. Jsem diabetik pýchám si 3 x denně inzulín.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 19 května 2022 - 07:04

Ivano to je dost rozsáhlé téma na komentář. Určitě bych doporučila si přečíst knihu GAPS terapeutický protokol a tam se dozvíte jak si podpořit trávení.

Reply
Markéta 21 srpna 2022 - 17:37

Výborné 👍 Mnohem lepší než ten český originál se smetanou.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 28 srpna 2022 - 16:57

To mám velkou radost!

Reply
Šárka 15 ledna 2023 - 13:09

Dlouho jsem hledala recept na me oblibene omacky, ktery by nezatizil soucasne i traveni. Dekuji Vam za inspiraci – bylo to vynikajici!

Reply
Jana Dell-Plotnárková 15 ledna 2023 - 17:37

To jsem moc ráda. Děkuji

Reply
Anna B. 31 ledna 2023 - 12:45

Kolik prosím cibule? V receptu není uvedeno… děkuji!

Reply
Jana Dell-Plotnárková 1 února 2023 - 19:39

1 cello cibule

Reply
Soňa 30 dubna 2023 - 18:22

Prosím vás kokosové mlieko v plechovke, alebo aké?
Ak nepapame karfiol pretože nadúva, čo odporúčate namiesto neho?

Ďakujem krásne

Reply

Zanechte komentář