Plněné papriky jsem nijak zvlášť neměla nikdy ráda, stejně tak jako mnoho jiných tradičně českých jídel. Pro mého manžela to naopak bylo dlouho jeho nejoblíbenější jídlo a vždy když jsme přiletěli na léto domů, tak mu je moje maminka vařila.
V zahraničí se nedají sehnat ty správné papriky, tyhle zelené papriky se slabou slupkou jsem viděla jen v Čechách, a proto jsme se do tohoto receptu nikdy nepustila. Přece jen to s kapií není ono.
No a teď na podzim, když byla zářijová výzva 21.dní bez cukru, jsem se konečně hecla a pustila se do toho. Od té doby už jsme ten recept dělala dvakrát, musíme si je užít, dokud se ještě dají koupit ty skvělé papriky. Možná si pár porcí i zamrazím.
Recept na plněné papriky nepotřebuje moc úprav, a přiznám se, že ten tradiční jsem vlastně nikdy nevařila. Moje maminka je měla tak výborné, že jsme nepotřebovala. A tak ani nevím, jak přesně je dělala, vím, že se do masa občas přidává i rýže a rajčatová omáčka se často doslazuje. Tak jsem musela přemýšlet, jak to udělat, aby nebyla rajská omáčka moc rajčatová a myslím, že se to povedlo.
Moc se těším, jak vám bude recept chutnat.
Recept by určitě šel připravit i v pomalém hrnci, já ráda peču v troubě, je to takové bezstarostné vaření, používám na to litinové hrnce, které jdou jak na sporák, tak do trouby.
Předehřejte si troubu na 160°C. Připravte si hlubokou pečící misku nebo pekáč s víčkem. Dno polijte olivovým nebo jiným olejem. Rajčata umyjte a nakrájejte na kousky, je jedno jak velké, jen je dobré, aby byly přibližně stejně velké. Vložte do pekáče. Řepu oloupejte, nakrájejte na malé kousky a přidejte do pekáče. Promíchejte s rajčaty, osolte a opepřete. Přidejte bobkový list. V misce si připravte mleté maso, osolte a opepřete a pořádně promíchejte. Papriky očistěte a vyndejte jádřinec, jednu po druhé papriky naplňte mletým masem. Naplněné papriky dejte nebo lépe řečeno zavrtejte do pekáče s rajčaty a řepou, nemusí být celé ponořené. Pokud vám nějaké maso zbyde přidejte buď jednu papriku navíc, nebo z masa udělejte kuličky a dejte je již bez papriky do rajčat. Do masa můžete také nastrouhat třeba mrkev, květák, červenou řepu. Takto připravené zakryjte pokličkou a dejte do předehřáté trouby péct na asi 2 hodiny. Troubu nejčastěji zapínám na horkovzuch. Jak jsme již zmiňovala, recept by měl fungovat i v pomalém hrnci, tam bych dala péct přibližně asi na 6 hodin. Až budou papriky pečené, opatrně vyndejte paprikové lusky na misku, odstraňte také bobkový list a směs rajčat a řepy rozmixujte do hladké omáčky. Papriky pak do omáčky zase vraťte. Servírujte s květákovou rýží nebo klidně i pečenou zeleninou. Já mám ráda i samotné.Suroviny
Postup
2 komentářů
[…] GAPS […]
Úžasné, dokonalé, vynikající a navíc velmi nenáročné na přípravu!!!