Klasické léto v Čechách, všichni pěstují cuketu a vlastně ji nikdo nejí. Tak jsme ji ani na naší zahrádce nezaseli, protože kam jdu tam dostanu cuketu. No a jinak tomu nebylo ani letos. Na rohu ulice bydlí taková stará paní, bude jí dost přes osmdesát a stále ji vidím, jak obdělává zahrádku. No jdu takhle včera okolo a paní se ptá, jestli chci cuketu. Říkám moc ráda, ale stačí mi jen jedna. Má je totiž strašně veliké. No a jdu zpět a čeká tam na mě plná papírová taška cuket. Paní toho má plnou zahradu a prý s tím krmí slepice.
Takže teď musím vymýšlet cuketové recepty, ať cuketa nepřijde na zmar. Byla by to škoda. I když sama mám raději malé cukety než tyhle obří, přerostlé. Určitě něco vymyslíme. Nejraději je máme jen grilované, nebo zapečené se sýrem (recept mám ve Vaříme trochu jinak), někdy je také zapékám s masem a sýrem. Nebo můžete zkusit tyhle obalované.
Stejně jako u všech receptů, kde je kakao nebo čokoláda stále platí, že nejsou vhodné na GAPS. Pokud jste na GAPS úvodní dietě, tak můžete vyzkoušet tento recept, vhodný již od 4 fáze. Případně pak tenhle super recept na cuketový chleba, bez kakaa.
Opět je to velmi jednoduchý recept, tak jak to mám nejraději.
Dnes jsem tady měla ještě třešně, tak jsme je dala na chleba jako ozdobu, jen jsem nějak nevymyslela, že se mi propadnou dolů. Tak jsem se trochu divila, když jsem chleba vyndala z trouby a třešně pryč. Samozřejmě, že můžete péct bez ovoce, nebo použít jiné, třeba maliny, borůvky, jahody, ale klidně i meruňky nebo broskve.
Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si formu na chleba o velikosti asi 10x20cm. Formu vymažte olejem, nebo ji vyložte pečícím papírem. Do misky dejte suché suroviny, tedy mleté mandle, kakao, jedlou sodu a promíchejte. Cuketu oloupejte a nastrouhejte. Přidejte do misky se suchými surovinami a pak přidejte také med, vanilkový extrakt, olej, vejce a rozmixujte do hladkého těsta. To nalijte do připravené pečící misky, ozdobte ovocem a dejte péct na 45 minut. Podávejte s domácí kysanou smetanou. Pokud bude cuketa mladá, můžete klidně strouhat i se slupkou, já jsem měla velké, přerostlé cukety, a tak jsem je oloupala. Pokud máte zažívací potíže, je vždy lepší cuketu oloupat, slupka může být dráždivá pro střevo. Suroviny
Postup
2 komentářů
Ahoj Janka, máš naozaj krásne spracovane stránky s mnohými receptami,veľa dôkladných informácii,ale neviem či vieš, že práca s orechami,semienkami pri vyšších teplotách je pre organizmus veľký problém kvôli oxidácii tukov a ich premene na toxické zložky.Dali by sa orechy, semienka nahradiť inou alternatívou?
Ano problému jsme si vědoma a proto se pečení z ořechů doporučuje velmi v malém množství. Občasné upečení z ořechů, tak jak se doporučuje v GAPS dietě nijak závadné není. Rozhodně se takto připravené ořechy nesmí konzumovat denně. V některých receptech se používá kokosová mouka, ale ta je zase problematická pro lidi s oslabeným trávením. Tyto recepty jsou alternativou pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí péct z mouky. A jejich občasná konzumace rozhodně není zdravotně závadná.