Od března do května jsou to u nás jedny narozeniny za druhými, a tak se vždy snažím péct nové recepty. Někdy je však problém stihnout recept sepsat a podělit se o něj. Tenhle je už z dubna, a i když už se za pár dní blíží moje narozeniny, a budu určitě péct zase nějakou dobrotu, tak musím už prostě přidat tenhle recept.
I když jsou čokoláda a kakao ty nejčastější potraviny kterými lidé na GAPS podvádí, stále platí, že se na GAPS nesmí. Tak si třeba upečte tenhle, ten je na plné GAPS povolený, až tedy na tu polevu.
Dort jsem pekla tak trochu jako experiment, čokoládových receptů je všude mnoho a já sama jsem jich už upekla mnoho. Ne všechny byly dobré, ale tenhle se povedl. Je krásně vláčný, ta akorát sladký, a ještě k tomu super jednoduchý.
Recept je uvedený na jeden korpus, já jsem pekla dvakrát, aby byl dort vyšší.
Do misky dejte suché suroviny, tedy kokosovou mouku, mleté ořechy, jedlou sodu a kakao a dokonale promíchejte. Do nádoby mixéru nebo druhé, vyšší misky dejte vejce, kokosové mléko, vanilkový extrakt, med a pomocí ručního nebo klasického mixéru vyšlehejte do hladka. Mokré suroviny poté přimíchejte do misky se suchými surovinami a opět pomocí mixéru smíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nalijte/přesuňte do připravené formy tak aby bylo rovnoměrně rozmístěno a dejte péct do předehřáté trouby na 50 minut. Pokud budete péct vícepatrový dort, zopakujte postup i na další jedno, případně dvě patra. Dort nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Použila jsem tento recept. Je tedy vhodné si pečení naplánovat tak, že si krém připravíte den předem, aby mohl přes noc v lednici ztuhnout. Případně si krém připravte ráno, než budete péct dort, a nechte ho několik hodin vychladnout. Až bude dort studený, a poleva vychladlá, můžete začít zdobit. Já jsme pekla dort dvou patrový, polevu jsem mezi patra smíchala s mačkanými malinami a tím dort promazala. Protože byl korpus relativně vysoký, rozkrojil jsme jo a promazala polevou s malina, aby byl více vláčný. Nakonec polevu pomocí nože nebo cukrářské stěrky celý pomažte polevou a ozdobte ovocem. Dejte vychladit do lednice, než budete servírovat. Servírujte s domácí kysanou smetanou a čerstvým ovocem. Já jsme servírovala se zbytkem polevy a mačkanými malinami. Suroviny
Postup
8 komentářů
Dobrý den,
Myslíte,že by šlo místo kokosového mléka použít smetanu ke slehani? Dekuji
Ano technicky vzato by to mělo fungovat.
Ako si môžem doma urobiť kokosové mlieko? Alebo čím ho môžem v tomto recepte nahradiť, ak nesmiem nič jesť konzervované? Odporučenie lekárov je stravovať sa maximálne ako v 30-tych rokoch 20. stroročia a skôr.
Je to velmi jednoduché, stačí vám strouhaný neslazený kokos a teplá voda. Pokud se máte starosta tak jako před sto lety, tak tam určitě kokosové mléko nekonzumovali. Upřímně bych zrovna u kokosového mléka to že je v konzervě neřešila, je to maličkost, a používá se velmi omezeně. Na trhu najdete velké množství mlék s kvalitním složením, tedy jen kokos a voda.
Super recept,už peču po několikáté, přidávám malé espreso a nemá chybu. Děkuji moc.
Dekuju
Prosím akú veľkú formu na pečenie ste požili? A pri koľkých stupňoch ste piekli?
Môžem dve davky piecť spolu? Že nemusím dvakrát piecť.
Ďakujem
Určitě můžete dát péct spolu, ale do dvou forem, jinak se musí upravovat doba pečení. Pekla jsem na 170 stupňů.