Když jsme se potkali s mým mužem, jeho asi nejoblíbenější jídlo (když nepočítám kečup) byl tehdy segedín. Já byla v té době vegetarián a vařit jsem moc neuměla, a můj první, pokus dopadl dost špatně. Snažila jsem se ho uvařit z kuřecího masa, tak si to dovedete představit. Naštěstí moje maminka uměla segedín úplně skvělý, a tak mu ho vždy vařila ona.
Já jsem se ho naučila vařit až na GAPS, a dělám na několik způsobů, jeden najdete třeba v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Recepty jsou podobné, ale přesto jiné. Oba vycházejí z receptu mé maminky.
Tak snad bude chutnat tenhle segedín v trochu jiné verzi i vám.
Do většího kastrolu dejte tuk a pomalu zahřejte. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a přidejte ji spolu s kmínem na rozehřátý tuk, promíchejte a nechce pomalu restovat. Maso nakrájejte na menší kousky, nebo jak jste zvyklí, já krájím celkem nadrobno, máme to tak rádi. Pokud necháte kusy masa vetší, bude delší i doba vaření. Nakrájené maso přidejte k cibuli, osolte, opepřete a posypte paprikou, kurkumou a pořádně promíchejte. Maso za občasného míchání nechte restovat asi 10 minut. Chcete, aby se maso zatáhlo, pustilo šťávu a chytlo chuť koření Poté přidejte k masu zelí, promíchejte a zalijte vývarem, znovu promíchejte, přiklopte a nechte pomalu dusit asi 30 minut. Až bude maso měkké, dosolte případně opepřete dle chuti a podlijte kokosovým mlékem. Promíchejte a nechte opět pod pokličkou ještě asi 10 až 15 minut dusit. Servírujte ozdobené domácí kysanou smetanou, nebo trochou papriky. My doma jíme guláš samotný, bez přílohy. Můžete si k němu ale udělat třeba pečenou zeleninu nebo nějaké GAPS pečivo. Pokud nejste na GAPS a tolerujete mléčné výrobky, můžete místo kokosového mléka použít kvalitní plnotučnou smetanu. Případně přidejte dva hrnky vývaru a kokosové mléko úplně vynechte. I tak bude guláš výborný.Suroviny
Postup
4 komentářů
Výborný…ta kurkuma tomu dodává speciální chuť. Budu přidávat pokaždé.
To jsem ráda!
Na chuť fajn, ale měla jsem to hrozně vodové. Čekala jsem, že to kokosové mléko více/aspoň trochu zahustí. Ale nic. Kazilo to celkový dojem.
Ono tady hodně záleží na tom jaké mléko se použije. Pokud je guláš již dost vodový, je určitě dobré nejprve zredukovat, případně odebrat trochu tekutiny. Já spiš než na zahuštění používám to mléko na rozředění.