Mleté maso používám na vaření ráda. Dají se z něj vymyslet snad stovky receptů.
Nejčastěji dělám masové koule, nebo jen tak rychle na pánvi se zeleninou, sekanou, když není čas tak i rychlé karbanátky na pánvi.
Stella ráda vymýšlí nové věci a nejčastěji když si prohlíží kuchařky mi hlásí co bych měla uvařit. A tohle někde taky viděla na fotce a připomnělo jí to její oblíbené satay ze Singapuru, nebo maso na špejli z Itálie, na které si ani jedna nemůžeme vzpomenout, jak se jmenuje.
V lednici jsem měla zrovna krůtí mleté, to kupuji jen málo, nejčastěji máme vepřové, hovězí a naše nejoblíbenější jehněčí.
Tak jsme udělali jen super rychlý recept, když na to přijde tu špejli ani vlastně nepotřebujete. Můžete udělat jen jako placky, jak říká můj syn a myslí tím karbanátky nebo masové koule.
Celé je to hotové i s přípravou za 25 minut. My jsme k tomu jedli tuhle úžasnou fermentovanou salsu. A pečenou dýní.
Stella už se těší, jak to v létě hodíme na gril. Má pravdu, myslím, že to bude skvělé.
Suroviny
- 500 gramů mletého masa, já jsem použila krůtí
- hrst nadrobno nasekané bazalky
- 2 stroužky česneku, mačkaného
- sůl, pepř, případně červená mletá paprika nebo kajenský pepř
- 2 žloutky
- špejle
Postup
Předehřejte si troubu na 175 °C, a připravte si plech nebo nízký pekáč.
Maso smíchejte v míse se všemi surovinami, kromě žloutků a dochuťte dle vaší preference.
Ze vzniklé masové směsi poté rukama okolo špejle tvarujte malé šišky, a ty pokládejte na připravený plech.
V malé misce si vidličkou vyšlehejte žloutky a připravené kebaby žloutkem z obou stran lehce potřete.
Dejte péct na asi 20 minut.
Podávejte s pečenou zeleninou, salátem, salsou nebo samotné.