Fermentování tak nějak patří k našemu životu. Již dávno před GAPS jsem se naučila fermentovat domácí zelí a jinou zeleninu. Z praxe, ale vím, že fermentace je také to, s čím mají lidé na GAPS často problémy. Myslím problémy s výrobou. Nejčastěji se jim nedaří připravit řepný kvas, to je prostě taková alchymie.
Postupně přidám více receptů na fermenty, i ty složitější, až je to zde vše pod „jednou střechou“.
Dnes pro vás mám jeden skvělý, začátečnický recept na salsu. Hodí se skvěle jako doplněk k masu, v létě třeba při grilování. Není to klasický ferment, který vydrží dlouho, je to taková rychlovka, co se do týdne musí sníst. A protože je to fakt dobré, možná ani týden nevydrží.
Suroviny
- 4 rajčata
- 1 menší cibule
- 4-6 stroužků česneku (můžete vynechat)
- 3 hrsti nasekaného koriandru
- šťáva z jedné limety
- 2 lžičky nerafinované keltské nebo himalájské soli
Postup
Připravte si sklenici, asi tak 1 litr velkou. Vymyjte horkou vodou a vysušte.
Rajčata omyjte a nakrájejte na drobné, přibližně stejně velké kousky. Dejte stranou do mísy. Oloupejte česnek a cibuli a nasekejte nadrobno, přidejte k rajčatům, poté přidejte nasekaný koriandr a vše pořádně promíchejte.
Nakonec posypte solí a znovu promíchejte.
Pokud máte rádi pálivé, můžete přidat i chilli papričky. U nás doma je kvůli synovi, který je na ne alergický nemohu používat.
Takto připravenou salsu dejte do láhve a lžicí umačkejte, až bude salsa ponořená ve vlastní šťávě.
Zavřete a nechte 48 v pokojové teplotě fermentovat, poté uložte do lednice.
Salsa v lednici vydrží 7-10 dní.
4 komentářů
Šel by něčím nahradit koriandr prosím?
Ano klidně petržel, nebo jiná zelená bylina
Jani, lze přidat syrovátku a tím nejen urychlit proces, ale i prosloužit trvanlivost? Jaké množství případně? Děkuji.
Technicky ano, ale tady bych postupovala jen se soli. je to velmi rychlý ferment a syrovátka to ještě urychlí. Když se ve fermentu použije syrovátka, musí se ubrat množství sole.