Přidávám další ze série NE GAPS receptů. Podmínky GAPS nesplňuje kvůli ricottě v receptu. Pokud si dobře pamatuji, tak někdo nahrazoval tvarohem a recept fungoval, čistě teoreticky by tedy šel nahradit i překapaným kefírovým sýrem. Možná někdy vyzkouším.
Pro teď tedy splňuje jen pravidla paleo primal a LCHF. Je to celkem tradiční italský dezert, jen tedy není nijak slazený. Mandlová mouka je sama o sobě sladká, ale pokud máte rádi sladší chuť, můžete přidat trochu medu
Suroviny
- 400 gramů ricotty
- 3 celá vejce
- kůra z jednoho bio citronu
- 2 hrnky mandlové mouky
- ¼ lžičky jedlé sody
- 50-100 gramů nasekaných mandlí na ozdobu
Postup
Připravte si kulatou formu asi o velikosti 20 cm, vymažte nebo vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 150 °C.
V malé misce vyšlehejte vajíčka. V jiné, větší misce vyšlehejte ricottu, poté do ní přidejte vejce a znovu metličkou vyšlehejte.
Přidejte kůru z bio citronu, jedlou sodu, a nakonec mandlovou mouku. Opatrně promíchejte, aby se těsto spojilo a bylo hladké.
Těsto dejte do připravené formy, rovnoměrně rozprostřete a posypte nasekanými mandlemi.
Dejte péct na 50-60 minut. Nechte vychladnout, než budete krájet.
Servírujte polité horkými malinami nebo čokoládou.
Skladujte v lednici