Ricottový koláč

by Jana Dell-Plotnárková

Přidávám další ze série NE GAPS receptů. Podmínky GAPS nesplňuje kvůli ricottě v receptu. Pokud si dobře pamatuji, tak někdo nahrazoval tvarohem a recept fungoval, čistě teoreticky by tedy šel nahradit i překapaným kefírovým sýrem. Možná někdy vyzkouším.

Pro teď tedy splňuje jen pravidla paleo primal a LCHF. Je to celkem tradiční italský dezert, jen tedy není nijak slazený.  Mandlová mouka je sama o sobě sladká, ale pokud máte rádi sladší chuť, můžete přidat trochu medu

Ricottový koláč

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 4 voted )

Suroviny

  • 400 gramů ricotty
  • 3 celá vejce
  • kůra z jednoho bio citronu
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 50-100 gramů nasekaných mandlí na ozdobu

Postup

Připravte si kulatou formu asi o velikosti 20 cm, vymažte nebo vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 150 °C.

V malé misce vyšlehejte vajíčka. V jiné, větší misce vyšlehejte ricottu, poté do ní přidejte vejce a znovu metličkou vyšlehejte.

Přidejte kůru z bio citronu, jedlou sodu, a nakonec mandlovou mouku. Opatrně promíchejte, aby se těsto spojilo a bylo hladké.

Těsto dejte do připravené formy, rovnoměrně rozprostřete a posypte nasekanými mandlemi.

Dejte péct na 50-60 minut. Nechte vychladnout, než budete krájet.

Servírujte polité horkými malinami nebo čokoládou.

Skladujte v lednici

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář