Jak jsem slibovala, připravila jsem pro vás další bezvaječný recept. Sama jsem byla překvapena, že je velice jednoduchý a krásně drží pohromadě i bez vajec.
Tento recept není, ale žádná novinka, ale taková naše stálice posledních let.
Jen upozorňuji, že pokud se rozhodnete vynechat v tomto receptu med, nebo ho použít méně, nebude vám těsto držet pohromadě. Med je jedno z hlavních pojítek v tomto receptu.
U nás doma jen co jsem dofotila, byli sušenky hned snědené a dle slov manžela, prý to nejlepší, co jsem kdy upekla. Jsem tedy moc zvědavá, jak budou chutnat vám. Mého manžela, ale nemůžeme brát vážně, chutná mu stejně jako mojí dceři vše.
Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem. V misce smíchejte kokosovou mouku, mandlovou mouku a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo nebo kokosový olej, ten musí být také v tekuté formě, a vše pořádně rukama promíchejte. Chcete mít jednu velkou kouli. Na plech dejte pečící papír a trochu ho pomažte olejem. Namažte si ruce olejem a vytvořte z těsta 12 malých kulatých sušenek, asi 1 cm vysokých. Do každé pak opatrně palcem udělejte důlek, těsto je docela křehké, jak do něj uděláte důlek, může se stát, že vám na stranách trochu popraská, tak ho pak můžete znovu rukama dotvarovat. Dejte péct do na 8-10 minut. Když uvidíte, že sušenky začínají hnědnout, je čas je vyndat. Budou stále dost měkké, ale to je v pořádku. Ztuhnou po vychladnutí. Mezitím si připravte čokoládu. Do mixéru dejte olej, kakao a med. Vanilku, pokud budete používat, a pořádně rozmixujte, ať vám vznikne tekutá čokoláda. Nechte chvíli vychladnout jak čokoládu, tak sušenky. Poté lžičkou nalijte domácí hořkou čokoládu a posypte špetkou soli. Dejte do lednice na pár hodin ztuhnout. Místo čokolády také můžete použít domácí datlovou marmeládu. Skladujete v lednici. Suroviny
Postup