Zbývá už jen 9 dní do Vánoc, a jako tradičně každý rok, nám dnes Ježíšek přinese stromeček. Teda stromeček je nevhodné slovo, bude to strom. Manžel nějak omylem změřil špatně výšku stromu a je asi o metr, možná i víc vyšší, tak jsem zvědavá, jak si s tím poradí. A aby to tady k tomu zdobení vonělo, upekla jsem jednoduché sušenky ze tří surovin. Taková kreativní verze kokosek, ale velmi jednoduchá. Kokosky se tradičně dělají jen z bílků a recept na ně mám již několik let na živé kultuře. Nejdřív jsem si nebyla jistá, zda to bude vůbec dobré, ale po uležení jsou chuťově super, a tak se podělím o recept. Pro Ty z vás, kteří máte raději sladší cukroví, přidejte trochu medu, nebo namočte po vychladnutí do čokolády.
Suroviny
- 1 hrnek neslazeného bio strouhaného kokosu
- ¾ hrnku mandlového másla, použila jsem z neloupaných mandlí
- 1 vejce
- skořice dle chuti
- ořechy na ozdobení
Postup
Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte plech, ten vyložte pečícím papírem.
Do mixéru dejte všechny suroviny a vypracujte z nich těsto, bude lepkavé, ale může se trochu i drolit. Vyndejte z mixéru a propracujte rukama tak, aby vznikla koule. Těsto bude celkem mastné.
Rukama vypracujte malé kuličky a pokládejte je na plech a poté vidličkou rozmáčkněte na placaté sušenky. Já jsem použila takové malé razítko na sušenky, a mám je všechny podobně velké. Do každé sušenky vmáčkněte půlku ořechu. Já jsem použila makadamové.
Dejte péct na 10-12 minut. Sušenky pustí hodně tuku při pečení, může se okolo objevit taková pěna. Nehýbejte s nimi, dokud nebudou opravdu vychladlé, poté skladujte v lednici.