Jednou za čas máme doma chuť na něco sladkého, nebo prostě něco na zub. Vymyslet něco nového není jednoduché, receptů na sušenky a jiné dobroty už mám na obou webech tolik, že stejně pak upeču něco, co už známe. No jenže já jsem se pustila do pečení a neměla jsem vajíčka.
A víte, co šlo to bez nich. Z tohoto receptu mám velkou radost. Je totiž tak versatilní, že se dá použít na několik způsobů.
Takže funguje bez vejce, jen je nutné nechat sušenky úplně vychladnout, než s nimi budete hýbat, horké jsou hrozně křehké. Chuťově super, jen jsou trochu suché, záleží, jak je máte rádi. Když je ozdobíte jablíčky, tak to nevadí.
Recept funguje i s jedním vejcem, sušenky jsou pak pevnější, křupavější.
Vyzkoušené mám s mandlovým máslem, to jsou pak více sladké, nebo tahini (sezamové máslo) a ty mají pak výraznější chuť.
Můžete je nechat čisté, jen jako sušenky, namočit do čokolády. Nebo ozdobit jako svatební koláčky. Vyzkoušela jsem s jablky, mákem, mákem a domácím sýrem, ořechy.
Tak se těším, co bude chutnat nejvíc vám.
Suroviny
- 2 hrnky mletých, loupaných mandlí (mandlová mouka)
- ¾ hrnku mandlového másla nebo tahini
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce (funguje i bez něj, takže se může vynechat)
- na ozdobu strouhané jablko, mletý mák smíchaný s domácím sýrem, ořechové máslo apod.
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C, připravte si plech a pomažte ho tukem.
Do misky dejte mleté ořechy a mandlové máslo nebo tahini, sůl a vanilkový extrakt. Promáchejte a přidejte vejce, pokud používáte.
Rukama vypracujte těsto, a z něj tvořte malé koláčky/sušenky a pokládejte na plech. Zdobte strouhanými jablky, mákem s domácím sýrem nebo ořechy.
Dejte péct na 12-15 minut. Nechte pořádně vychladnout. Sušenky jsou relativně křehké, když jsou teplé, speciálně pokud zvolíte verzi bez vajec.
Po vychladnutí skladujte v lednici.