Miluju recepty z jednoho hrnce, pekáče nebo prostě jednoduché recepty. Naházet jídlo do něčeho a dát péct. Trouba je u nás neustále zapnutá, stejně jako pomalý hrnec.
Tohle je další ze série receptů z jedné mojí staré kuchařky, takže to není můj vlastní výmysl a ráda a bez mučení se k tomu přiznám. A po lehkých úpravách je vhodný i sem na web. Vařila jsem ho jako horkou novinku do výzvy 21 dni bez cukru teď v říjnu.
Výborně chutná s rýží, pokud ji můžete, my jsme měli s květákovou rýží.
Což mě přivádí na to, že na ni nemám tady na novém webu recept, tak to musím napravit a hned přidávám.
Suroviny
- 3-4 kuřecí stehna s kůží a kostí
- 2-4 stroužky česneku
- ½ lžičky mletého hořčičného semínka
- šťáva a kůra z půlky citronu, druhá půlka nakrájená na kolečka
- šťáva a kůra z půlky pomeranče (můžete vynechat) druhá půlka nakrájená na kolečka
- 1 lžička mleté kurkumy
- 4-5 snítek čerstvého nebo sušeného tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
- 4–6 lžic olivového oleje nebo ghí
- 1-2 čerstvé fenykly nakrájené na osminky (můžete nahradit i jinou zeleninou)
- 1 hrnek vývaru
Postup
Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si pekáč nebo pečící misku.
Papírovým ubrouskem osušte kuře a dejte do větší misky. Přidejte česnek, hořčičné semínko, kurkumu, šťávu a kůru z citronu a pomeranče (pokud používáte), tymián, sůl a pepř a vmasírujte do kuřete. Můžete nechat pár minut uležet, nebo dokonce takto připravit a dát na noc do lednice.
Mezitím si na pánev dejte olej a nechte ho zahřát, a dejte na něj marinované kuře včetně celé marinády a nechte kuře opéct na každé straně asi 3 minuty, poté zalijte vývarem a nechte povařit asi 5 minut.
Do připraveného pekáče dejte nakrájený fenykl, maso včetně vývaru, přidejte plátky pomeranče a citronu, můžete přidat i více tymiánu a lehce dosolit.
Celý pekáč dejte do trouby a nechte péct asi hodinu, nebo dokud nebude kuře měkké. Během pečení přes maso občas přelijte omáčku z pekáče. Omáčka by během pečení měla lehce zhoustnout.
Po dopečení nechte kuře 5-10 minut odpočinout, než budete servírovat.
Podávejte s pečenou zeleninou nebo květákovou rýží.
2 komentářů
Dobrý den. Jakou zeleninou se dá nahradit ten fenykl a v jakém množství? Šel by například zkombinovat celer a mrkev? Netroufnu si odhadnout, jakou by to mělo chuť. Děkuji.
Zkuste třeba zelí, bude to mít velmi podobnou chuť.
Ale v podstatě každá zelenina bude fungovat, pokud použijete mrkev a celer, dala bych 2 střední mrkve a jeden malý celer.