Pistáciový snídaňový chleba

by Jana Dell-Plotnárková

Taky máte někdy chuť si něco upéct a nevíte co. Moje dcera je někdy mlsná a když přijde ze školy, často slyším pekla si dneska něco mami?

Jako by mě to dítě znalo, nebo co. Ví, že ráda peču. Vtipné je, že to většinou ani nejím, nebo si dám maximálně jeden kousek, ale pak to dávám manželovi do práce, dceři do školy a kamarádce na ochutnání.

Ale prostě ráda peču. Tak co mám dělat.

Tak tohle jsem upekla včera. I když to má kulatý tvar, není to dort, ale spíš takový chleba.

Chutnal skvěle namazaný kysanou smetanou nebo máslem a troškou medu, nebo rozmačkanými malinami. 

Pistáciový snídaňový chleba

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2 hrnky celých mandlí
  • 1,5 hrnku pistácií
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu (můžete vynechat)
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu nebo pomeranče
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 vejce
  • 3 bílky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C, vymažte tukem formu o velikosti asi 20 cm.

Do mixéru dejte mandle, pistácie, citronovou šťávu a kůru, jedlou sodu a nechte rozmixovat. Nemusí být úplně dohladka, klidně můžete nechat kusy.

Budete mít relativně mokrou, lepkavou směs. Během mixování seškrábněte směs ze stěny mixéru a znovu mixujte.

Vyšlehejte si sníh ze 3 bílků.

Vyndejte rozmixované ořechy z mixéru a dejte do misky, přidejte 2 celá vejce a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte do těsta sníh z bílků. A těsto dejte do připravené formy, uhlaďte na povrchu a dejte péct na 60 minut.

Nechte vychladnout, než budete krájet.

 Tento chleba je skvělý s kysanou smetanou, máslem, protože sám o sobě může být lehce suchý, ale i tak je velice dobrý a dá se skvěle toustovat.

V tomto receptu můžete použít i namočené mandle bez následného vysušení. V tom případě pečte o 15-20 minut déle.

A co udělat ze zbylých žloutků?  Třeba tento pudink

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář