Tuhle polévku jsem jedla asi před 15 lety v jedné italské restauraci. Hrozně mi chutnala. Měla v sobě klasickou rýži, ale ta chuť byla skvělá. Jen jsem nevěděla, jak se udělá ta krémovitost, až jsem podobnou polévku našla v italské kuchařce a pustila se do experimentu.
Málem nám nestačila tahle porce, druhý den jsem musela udělat znovu. A co je skvělé, je že je vhodná již od 2 fáze úvodní diety, po zavedení žloutků.
Momentálně moje nejoblíbenější polévka.
Suroviny
- 2 lžíce sádla nebo ghí
- 3 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
- 2-3 hrnky syrové květákové rýže, tedy strouhaného květáku
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 2 žloutky
- 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
- 1 hrnek vařeného kuřecího masa z vývaru nebo pečeného kuřete
- plátky citronu a petrželová nebo jiná nať na ozdobu
Postup
Do hrnce dejte sádlo nebo ghí, zahřejte a přidejte nakrájený česnek, osmahněte a poté přidejte nastrouhaný květák, promíchejte, osolte a opepřete dle chuti a nechte za občasného míchání restovat asi 3 minuty.
Zalijte vývarem a promíchejte a nechte pod pokličkou vařit, dokud nebude květák skoro měkký, tak asi 20 minut.
Až bude květák měkký, přidejte nakrájené nebo natrhané kuřecí maso a nechte pár minut prohřát.
Mezitím si připravte žloutky a vyšlehejte je s citronovou šťávou. Do malé misky si nalijte naběračku vývaru a do ní za stálého mícháni nalijte pomalu vyšlehané žloutky s citronem. Nechcete, aby se vám vajíčko srazilo.
Sundejte polévku ze sporáku a opatrně do ní nalejte, opět za stálého míchání směs vejce, vývaru a citronu. Promíchejte a nechte pár minut polévku odstát.
Nesmíte polévku přivést znovu k varu, ani když ji budete ohřívat, jinak se vejce srazí. Na chuti to neubere, je to spíš estetický dojem.
Ozdobte citronem a čerstvou natí.
2 komentářů
Dobrý den, rádi bychom si udělali tento recept – vypadá skvostně! Akorát jsem trošku zmatená, píšete, že tato polévka je vhodná od 2.fáze GAPS (ve které zrovna s přítelem jsme) ale polévka začínám smažením, což je ale ve druhé fázi tále zakázano… nebo se tento „zákaz“ týká pouze masa? Děkuji! Kristiána
Díky za komnetář, ano je možné již od druhé fáze, jen se smažení vynechá. Dopíšu do receptu.