Na podzim je období dýní, a tak se to opravdu všude jen hemží recepty na všemožné dobroty z dýně. Tady na Maui máme výhodu, že jsou dýně k dostání v podstatě celoročně, ale momentálně tedy je k dostání asi nejvíc druhů. Zkoušíme je všechny, nejčastěji jen tak pečené, nebo v polévce. Špagetová je prostě naše asi nejvíc oblíbená. Na blogu najdete instrukce, jak ji správně upéct a už tady někde mám i recept na placky.
Tenhle je ale trochu jiný, pekla jsem ve formách na bagely, ale pokud nemáte, dejte prostě jen na plech, vyložený pečícím papírem a omaštěný a nechte péct stejně dlouho jako bagely.
Nebo případně rozprostřete po celém plechu a po upečení nakrájejte na kostky.
Jen neudělejte stejnou chybu jako já, když jsem zapomněla, že už jsem solila a osolila znovu, tak to bylo mírně přesolené.
Suroviny
- Na 6 kusů
- 2 hrnky upečené špagetové dýně
- 3 vejce
- hrst čerstvého, nasekaného špenátu
- 3 stroužky mačkaného česneku
- 1 hrnek rozemletých mandlí, nebo dýňových semínek
- ½ lžičky kurkumy v prášku
- sůl, pepř dle chuti
- olej na vymazání formu, nebo pomazání plechu
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C, připravte si formu na bagely o průměru 10 cm a vymažte ji tukem.
Předem upečenou špagetovou dýni, vydlabejte a dejte 2 hrnku do misky, přidejte vejce, a vidličkou vyšlehejte. Přidejte sůl, pepř a kurkumu dle chuti a promíchejte. Poté vmíchejte mleté ořechy nebo semínka, a nakonec nasekaný špenát.
Pomocí lžíce plňte formy na bagely, uhlaďte těsto a dejte péct na 40-45 minut.
Servírujte se salátem, nebo jako přílohu k masu. Skladujte v lednici. Můžete konzumovat teplé i studené.
2 komentářů
Je možné udělat i u jiného druhu, že? U nás se špagetová špatně shání:)
Ano jde, ale poměry budou jiné a z jiné dýně budete pravděpodobně muset nejprve udělat pyré. Nicméně, technicky vzato zkuste klasickou dýni nastrouhat a mohlo by to fungovat, případně lehce upravit poměr dýně/vějce.