Vždycky přemýšlím, co bych vymyslela jinak, co jsem ještě neuvařila. No, a jak teď připravuji moje starší recepty na nový blog, zjišťuju, kolik už sem toho vlastně uvařila, ani si některé recepty nepamatuju. Moje úchylka v posledních měsících, je mouka z čerstvě namletých dýňových semínek, jak jste si mohli již všimnout u předchozích receptů jako jsou např Bagely.
Sehnala sem zde skvělá, již aktivovaná semínka,a tak se jen namelou a peču. Jak správně připravovat ořechy a semínka se dočtěte v mém článku. Na GAPS je to veloce důležité.
Prostě mi tak nějak přestalo chutnat a bavit pečení jen z mandlí, což je na GAPS nejčastěji používaná mouka. A maximálně mi to chutná. Hlavně tedy na ty slané verze. Tam mi mandlová mouka nikdy pořádně nechutnala.
Suroviny
- Ingredience na korpus:
- 1,5 hrnku mletého dýňového semínka
- 1 celé vejce
- 1 bílek
- sůl
- 1 lžička sušené bazalky
- 1-3 lžíce dýňového semínka, na poprášení
- tuk na vymazání formy
- Ingredience na náplň:
- 5 vajec plus žloutek, který zbyl při výrobě korpusu
- ½ hrnku domácího mléčného kefíru
- Hrst špenátu
- 10-15 malých rajčátek, nebo 1 velké
- sůl
Postup
Předehřejte si troubu na 175 °C. Připravte si kulatou formu o průměru asi 22 cm.
A vyložte pečícím papírem, ten pomažte tukem
Do mixéru dejte všechny suroviny pořádně promíchejte. Vznikne hodně lepkavé těsto, já se celkem vyděsila a začala panika, co přidám a co uberu. Ale nakonec to skvěle fungovalo.
Doprostřed připravené formy vyklopte těsto a nechte ho chvíli jen tak. Ono lehce změní konzistenci. Poté si poprašte ruce a vršek těsta moukou z dýňového semínka, a pomalu rozprostřete těsto po celé ploše formy, a asi tak 1-2 cm co výšky po stranách formy. Těsto může praskat, lepit se, pak použijte více mouky na posypaní a jak budete s těstem pracovat a rukama mačkat a zahřívat, bude vláčnější a začne se s ním lépe pracovat. Nyní vidličkou propíchejte spodek těsta a dejte na 15 minut péct. Poté vyndejte z trouby a nechte pár minut vychladnout.
Mezitím si připravte náplň.
Do misky vyklepněte vajíčka a přidejte žloutek navíc. Poté přidejte mléčný kefír a osolte. Ponorným mixérem vyšlehejte, nechte stranou. Rajčata nakrájejte na půlky, v případě velkého rajčete na stejně velké kousky.
Špenát nasekejte nožem nadrobno a dejte na vychladlý korpus. Poté zalijte vyšlehanou směsí vejce a kefíru a napovrch položte rajčaty. Dejte péct na dalších 20 minut, chcete, aby byla vaječná směs tak akorát, ne moc suchá. Nelekněte se, vaječná směs proteče i pod korpus, ale to není ničemu na škodu.
Servírujte se salátem nebo samotné.
Skladujte v lednici.
3 komentářů
Dobrý den Jani, šly by nahradit dýňová semínka nějakými jinými? Děkuji, M.
Ano jde vyměnit za mleté mandle, případně, ale to jsem nezkoušela zkuste slunečnicová semínka. Pokud zkusíte, dejte prosím vědet. J.
[…] recept na quiche už na webu mám. Je to však klasický recept s těstem, kdy se miska vyplní takovým korpusem a […]