Léto a cuketová sezóna je tady a na mě se valí cukety ze všech stran. Snažím se tedy zpracovávat různými způsoby, a tak se mi daří vymýšlet i nové recepty. Tento recept je velice jednoduchý, a hlavně je vhodný i na úvodní dietě. Teď přes léto se mnoho lidí do úvodní diety pouští a často se ptají, jaké polévky mohou jíst. Připravila jsem tedy několik jednoduchých receptů a postupně je přidáme na blog.
Suroviny
- 1 litr vývaru, já sem v tomto receptu použila vývar z králíka
- 1 velká brokolice
- 1 velká cibule
- 1 velká cuketa, oloupaná
- Sůl, pepř a kmín na ochucení
- Domácí kysaná smetana (nemusíte, pokud netolerujete mléčné výrobky)
Postup
Do hrnce nalijte vývar a nechte ho ohřát. Mezi tím si připravte zeleninu, nakrájejte ji na drobné kusy a dejte do vývaru. Ten osolte, opepřete a přidejte do něj mletý nebo celý kmín. Nechte ho pomalu přivést k varu, pak uberte na teplotě a nechte vývar jen pomalu probublávat, dokud nebude zelenina měkká. Pak vývar odstavte a nechte ho asi 10 minut stát. Nakonec ručním mixérem rozmixujte polévku do hladka.
Servírujte s předem připravenými masovými kuličkami a pokud tolerujete, tak ozdobte lžící domácí kysané smetany. Můžete také posypat nakrájenými bylinkami.