GAPS štrůdl se snažím upéct už několik let, a několik let celkem neúspěšně. Až nedávno se mi konečně zadařilo. Tohle je verze s ořechy, tedy nizkosacharidová verze, ale mám pro vás i recept na jablečný štrůdl. Jako bonus je nutné dodat, že je to opět recept bez ořechů, pokud je tedy nepřidáte do náplně.
Suroviny
- 2 hrnky jemně mletých dýňových semínek
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 3-4 lžíce plnotučného kokosového mléka nebo krému
- 1 lžička skořice
- Na náplň pro nízko sacharidovou verzi potřebujete:
- 1 hrnek pistácií
- 2 lžíce kokosového mléka
- Hrst malin
- Na jablečnou náplň potřebujete:
- 2 jablka, oloupaná, nakrájená na kostky
- Hrst vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- ½ lžičky mleté skořice
- Pokud chcete trochu dosladit, i když opravdu není potřeba, přidejte trochu medu.
Postup
Připravte si plech. Než budete péct předehřejte si troubu na 175 stupňů.
V misce smíchejte mletá semínka, přidejte skořici.
Nakonec vmíchejte kokosové mléko.
Rukama vypracujte těsto.
Těsto dejte na chvíli do lednice.
Mezitím si do mixéru dejte pistácie, maliny a kokosové mléko. Rozmixujte. Nemusíte úplně dohladka. Případně připravte jablka a vlašské ořechy, smíchejte v misce a posypte skořicí.
Vyndejte těsto z lednice, dejte mezi dva pečicí papíry a vyválejte asi 0,5 cm silný plát těsta. Snažte se, aby mělo tvar oválu, nebo obdélníku.
Na těsto rozprostřete připravenou náplň, a nakonec opatrně zabalte. Těsto je celkem flexibilní, pokud ale použijete jablka, může se lehce trhat. Pracujte tedy velice opatrně, použijte pečící papír na pomoc při rolování.
Hotový štrůdl nechte na papíru a opatrně i s ním přeneste na plech.
Dejte péct na 25-30 minut.
Nechte vychladnout.
2 komentářů
Tak jsem se do toho pustila. Stara poucka „Nejez to teply“ stale plati. Jakmile se to na druhy den hezky rozlozilo do chuti, tak to byla vyborna vec.
[…] Vánoce […]