Cibuli miluji od malička, už když mi ji můj bratr Honza dal do ruky, a tvrdil mi že je to jablíčko, jako poslušná mladší sestra jsem mu věřila a poctivě celou cibuli, pěkně v celku jako to jablíčko, snědla. Byla to láska na první zakousnutí a od té doby jsme já a cibule nerozluční kamarádi. Cibulačku jsem měla v plánu vařit do první i druhé kuchařky, ale ani do jedné se nevešla, a tak konečně, recept alespoň tady. Je to celkem netradiční verze, ale dejte tomu šanci, je to vážně dobré.
Suroviny
- 3 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 4 větší cibule, nakrájené na tenké plátky
- 20 g sušených hub
- 6 hrnků domácího vývaru
- 100 g slaniny (pokud jste na GAPS vynechte)
- 4 lístky bobkového listu
- pepř
- Na servírování
- Zakysaná smetana, ideálně domácí
- Nasekaný koriandr nebo petrželová nať
Postup
Do hrnce dáme sádlo, zahřejeme a přidáme nakrájenou cibuli. Posypeme kmínem a za občasného míchání, restujeme asi 20 minut, dokud není cibule měkká a začne karamelizovat. Nenechte ji ale spálit. Musí zůstat světlá.
Mezitím si namočíme houby do horké vody.
Až bude cibule měkká, podlijeme ji vývarem, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list. Slijeme houby a ty nakonec přidáme do polévky. Necháme pod pokličkou dalších 10 minut vařit.
Na pánvičce si mezitím orestujeme na kostky nakrájenou slaninu.
Podáváme s restovanou slaninou, kysanou smetanou a nasekanou natí.
4 komentářů
Polévka je Ú-ŽAS-NÁ!!! Nelze to snad ani popsat slovy. Výborný a přitom tak jednoduchý recept.
Moc děkuju, jsem ráda, že chutná. Já miluju jednoduché recepty.
Prosím Vás, voda z hub do polévky nepatří, pokud to chápu správně? Jen scezené houby? Děkuji.
Já ji nepoužívám. Takže chápete dobře, jen houby bez vody.