Když lidé začínají se změnou stravování, tak nejčastěji řeší, jak nahradit pečivo. Přece jen jsou chleba, rohlíky, housky a další druhy pečiva velice zakořeněné do klasické české stravy. No, a i když v kuchařkách a na blogu několik super receptů mám, občas dostanu chuť tvořit a pak vznikne něco jako tenhle recept.
Původně jsem šla péct chleba, protože jsem si koupila krásnou keramickou formu, jenže pak mě napadlo, udělat bagely, protože na ně žádný recept nikde nemám. Recept se mi povedl a bagely všem moc chutnají, jenže se mi nepovedlo je vyfotit, bylo už celkem šero, a i když fotky byly ok, nebylo to ono. Dala jsem se tedy po týdnu do pečení znovu, ale chybička se vloudila, a já jsem zapomněla dát do receptu sodu, takže mi bagely nevyběhly, a tak jsem musela péct do třetice.
No a teď se pečou, zatímco já píšu tenhle recept. Takže pokud to čtete, tak se na potřetí povedly, a dokonce i fotka.
Recept vystačí na 7-8 bagelů o velikosti 10 cm nebo jeden bochník chleba o velikosti 22×12 cm
Suroviny
- 2 ¼ hrnku mouky z dýňového semínka, lze nahradit mandlovou moukou.
- ¼ hrnku mletého lněného semínka
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička celého kmínu, plus kmín na posypání
- 5 vajec
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- olej na vymazání formy
Postup
Připravíme si formu na bagely nebo chleba, vymažeme olejem. Troubu zapneme na 175 stupňů.
Suché suroviny tedy dýňovou mouku, lněné semínko, sůl, jedlou sodu a kmín vložíme do mixéru a promícháme.
Poté přidáme vejce, olej, a ocet a znovu promícháme až nám vznikne hladké těsto.
To přendáme do připravené formy, pokud pečeme bagely, plníme je jen do 3/4, při pečení nabydou.
Dáme péct do předehřáté trouby. Bagely pečeme 20-25 minut, v případě chleba pečeme 35-40 minut.
Necháme vychladnout, než budete krájet. Poté skladujte v lednici.